Vitamina B 12, cunoscută și sub numele de cobalamină, este o vitamină esențială de care corpul are nevoie, dar nu o poate produce.
De exemplu, susține funcția normală a celulelor nervoase și este necesară pentru formarea globulelor roșii și sinteza ADN-ului. Mai mult, ajută la îmbunătățirea memoriei, creșterea energiei și previne bolile de inimă, ducând la un risc redus de accident vascular, conform cercetătorilor.
Aceasta se găsește în mod natural în produse de origine animală, dar, de asemenea, se adaugă la anumite alimente și este disponibil sub formă de supliment oral sau injectabil.
Principalele alimente bogate în B12 sunt: cerealele, laptele de vacă, ouălele, iaurtul grecesc, ciupercile shiitake, somon și păstrăvul, stridii.
Doza zilnică recomandată de B12 este de 2,4 micrograme pentru majoritatea adulților și copiii care au peste 14 ani. Sunt însă și categorii de persoane care au nevoie de o doză puțin mai mare: femeile însărcinate – 2,6 micrograme iar cele care alăptează au nevoie de o doză de – 2,8 micrograme.
Iată care sunt beneficiile B12:
Principalele semne ale deficitului de B12:
Deficitul de vitamina B12
Deficitul de vitamina B12 poate să apară în două feluri: fie în dieta nu ai suficiente alimente care să conțin vitamina B12, fie organismul nu e capabil să absoarbă complet vitamina din alimentele pe care le consumi.
Deficiența afectează de obicei vârstnici, persoanele care au boala celiacă sau boala Crohn, pe vegetarieni.
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…