Sari la conținut

Vitamina antioxidantă care repară celulele și încetinește îmbătrânirea

pastila
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Din punct de vedere biologic, îmbătrânirea este rezultatul acumulării în timp a unei game largi de leziuni moleculare și celulare, ceea ce duce la un declin treptat al capacităților fizice și mentale, la un risc crescut de îmbolnăvire și, în cele din urmă, la deces, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

În plus, organizația notează că printre cele mai frecvente afecțiuni ale vârstei a treia se numără pierderea auzului, cataracta și erorile de refracție, durerile de spate și de gât, osteoartrita, boala pulmonară obstructivă cronică, diabetul, depresia și demența. În plus, pe măsură ce îmbătrânim, crește probabilitatea de a ne confrunta cu mai multe afecțiuni în același timp.

Din acest motiv, pentru a întârzia îmbătrânirea, site-ul ALnavío a precizat că este ideal consumul de vitamina E, deoarece aceasta acționează ca un antioxidant, ajutând la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.

„Radicalii liberi sunt compuși care se formează atunci când organismul transformă alimentele pe care le consumăm în energie. De asemenea, oamenii sunt expuși radicalilor liberi în mediul înconjurător, prin fumul de țigară, poluarea aerului și radiațiile solare ultraviolete”, explică Institutele Naționale de Sănătate din SUA (NIH).

Sursă foto: Getty Images

Vitamina care repară celulele și încetinește îmbătrânirea

Cu toate acestea, aportul de vitamina E va depinde de vârstă și de sex, potrivit Institutului:

  • Sugari până la vârsta de 6 luni: 4 mg
  • Sugari cu vârsta cuprinsă între 7 și 12 luni: 5 mg
  • Copii cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani: 6 mg
  • Copii cu vârsta cuprinsă între 4 și 8 ani: 7 mg
  • Copii cu vârsta cuprinsă între 9 și 13 ani: 11 mg
  • Adolescenți cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani: 15 mg
  • Adulți: 15 mg
  • Femei însărcinate și adolescenți: 15 mg
  • Femei și adolescente care alăptează: 19 mg.

Astfel, institutele au precizat că vitamina E este prezentă în mod natural în alimente și este adăugată în anumite alimente îmbogățite, iar pentru a obține cantitățile recomandate trebuie să se consume o varietate de alimente, cum ar fi următoarele:

  • Uleiuri vegetale, de exemplu, ulei de germeni de grâu, de floarea-soarelui, de șofrănel, de porumb și de soia.
  • Fructe cu coajă lemnoasă (cum ar fi arahidele, alunele și în special migdalele) și semințe (cum ar fi semințele de floarea-soarelui).
  • Producătorii de alimente adaugă vitamina E în anumite cereale pentru micul dejun, sucuri de fructe, margarine și creme tartinabile, printre alte alimente, și vă puteți da seama citind eticheta produsului dacă un aliment conține vitamina E.
  • Legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul și broccoli.

Cu toate acestea, informațiile oferite mai sus nu înlocuiesc în niciun caz sfatul medicului și, prin urmare, primul lucru care trebuie făcut este să consultați un expert în sănătate pentru a ghida procesul și a indica ce este cel mai potrivit pentru fiecare persoană.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel