Sari la conținut

Virusuri care pot declanșa cancerul. Multe sunt asimptomatice dar ”te mănâncă pe dinăuntru”

Virusuri care pot cauza cancer. Potrivit Societății Americane de Luptă Îmotriva Cancerului, există mai multe virusuri care pot declanșa apariția cancerului. 

Virusurile sunt organisme foarte mici. Majoritatea nu pot fi văzute nici la microscop. Acestea sunt alcătuite dintr-un număr mic de gene sub formă de ADN sau ARN înconjurat de un strat proteic. Virusul trebuie să pătrundă într-o celulă vie pentru a se reproduce. Unele virusuri fac acest lucru prin inserarea propriului ADN (sau ARN) în celulă gazdă. Când ADN-ul sau ARN-ul afectează genele celulei gazdă, aceasta poate transforma celula în una cancerigenă.

Virusul Papiloma umane (HPV)

HPV  reprezintă un grup de peste 150 de virusuri înrudite. Acestea sunt numite papilomavirusuri, deoarece unele dintre ele provoacă papiloame, care sunt mai frecvent cunoscute sub numele de negi. Unele tipuri de HPV cresc numai în piele, în timp ce altele cresc în membranele mucoase, cum ar fi gura, gâtul sau vaginul.

Toate tipurile de HPV sunt răspândite prin contact (atingere). Peste 40 de tipuri de HPV pot fi transmise prin contact sexual. Majoritatea persoanelor active sexual sunt infectate cu unul sau mai multe dintre aceste tipuri de HPV la un moment dat în viață. Se știe că mai multe dintre aceste tipuri cauzează cancer.

În timp ce infecțiile cu HPV sunt foarte frecvente, cancerul cauzat de HPV nu este. Majoritatea persoanelor infectate cu HPV nu vor dezvolta un cancer legat de infecție. Cu toate acestea, unele persoane cu infecții de lungă durată cu tipuri de HPV cu risc crescut, sunt expuse riscului de a dezvolta cancer.

Infecțiile cu HPV la nivelul mucoaselor pot provoca veruci genitale, dar de obicei nu prezintă simptome. Nu există medicamente eficiente sau alte tratamente pentru HPV, în afară de îndepărtarea sau distrugerea celulelor despre care se știe că sunt infectate. Dar la majoritatea oamenilor, sistemul imunitar al organismului controlează infecția cu HPV sau o elimină, în timp.

HPV și cancerul de col uterin

Câteva tipuri de HPV sunt principalele cauze ale cancerului de col uterin, care este al doilea cel mai frecvent cancer în rândul femeilor din întreaga lume. Aproape toate persoanele cu cancer de col uterin prezintă semne de infecție cu HPV la testele de laborator. Chiar dacă medicii pot testa persoanele cu col uterin pentru HPV, nu există niciun tratament îndreptat către HPV în sine. Dar există un vaccin care poate ajuta la prevenirea acestuia. Dacă HPV face ca celulele  să înceapă să crească anormal, aceste celule pot fi îndepărtate sau distruse.

HPV și alte tipuri de cancer

HPV are, de asemenea, un rol în cauzarea cancerului penisului, anusului, vaginului, vulvei, gurii și gâtului.

Fumatul, care este, de asemenea, legat de aceste tipuri de cancer, impreună cu HPV cresc riscul de cancer. Alte infecții genitale pot crește, de asemenea, riscul ca HPV să provoace cancer.

Vaccinuri împotriva HPV

Vaccinurile sunt acum disponibile pentru a ajuta la protejarea copiilor și a adulților tineri împotriva infecției de principalele tipuri de HPV cauzatoare de cancer. Vaccinarea împotriva HPV poate ajuta la prevenirea a peste 90% din cazurile de cancer provocate de HPV.

Vaccinurile pot fi utilizate numai pentru a ajuta la prevenirea infecției cu HPV – nu opresc sau ajută la tratarea unei infecții existente. Pentru mai eficiente, vaccinurile trebuie administrată înainte ca o persoană să devină activă sexual.

Vaccinarea împotriva HPV funcționează cel mai bine atunci când este administrată băieților și fetelor cu vârste cuprinse între 9 și 12 ani.
Copiii și adulții tineri cu vârsta cuprinsă între 13 și 26 de ani care nu au fost vaccinați sau care nu au primit toate dozele, ar trebui să primească vaccinul cât mai curând posibil. Vaccinarea împotriva HPV, după 26 de ani nu este recomandată.

Virusul Epstein-Barr (EBV)

EBV este un tip de virus herpetic. Este probabil cel mai bine cunoscut pentru cauzarea mononucleozei infecțioase, adesea numită „boala sărutării”. Pe lângă sărutări, EBV poate fi transmis de la o persoană la alta prin tuse, strănut sau prin împărțirea ustensilelor de bucătărie.

La fel ca în cazul altor infecții cu virus herpetic, infecția cu EBV durează toată viața, chiar dacă majoritatea oamenilor nu prezintă simptome după primele câteva săptămâni. EBV infectează și rămâne în anumite celule albe din sânge din organism numite limfocite B. Nu există medicamente sau alte tratamente pentru a scăpa de EBV și nici nu există vaccinuri care să ajute la prevenirea acestuia, dar infecția cu EBV nu provoacă probleme grave la majoritatea oamenilor.

Infecția cu EBV crește riscul unei persoane de a face cancer nazofaringian (cancer al zonei din spatele nasului) și anumite tipuri de limfoame cu creștere rapidă, cum ar fi limfomul Burkitt. Poate fi, de asemenea, legat de limfomul Hodgkin și de unele cazuri de cancer de stomac. Cancerele legate de EBV sunt mai frecvente în Africa și în părți din Asia de Sud-Est. În general, foarte puțini oameni care au fost infectați cu EBV vor dezvolta vreodată aceste tipuri de cancer.

Virusul hepatitei B (VHB) și virusul hepatitei C (VHC)

Virusurile VHB și VHC provoacă hepatită virală, un tip de infecție hepatică. Alte virusuri pot provoca, de asemenea, hepatită (virusul hepatitei A, de exemplu), dar numai VHB și VHC pot provoca infecții pe termen lung (cronice) care cresc riscul unei persoane de a dezvolta cancer la ficat.

În Statele Unite, mai puțin de jumătate din cancerele de ficat sunt legate de infecția cu VHB sau VHC. Dar acest număr este mult mai mare în alte țări, unde atât hepatita virală, cât și cancerul hepatic sunt mult mai frecvente. Unele cercetări sugerează, de asemenea, că infecția cu VHC pe termen lung ar putea fi legată de alte tipuri de cancer, cum ar fi limfomul non-Hodgkin.

VHB, mai des simptomatic

VHB și VHC sunt răspândite de la o persoană la alta în același mod ca și HIV –  prin schimbul de ace (cum ar fi în timpul consumului de droguri injectabile), sex neprotejat sau naștere. Ele pot fi transmise și prin transfuzii de sânge, dar acest lucru este rar deoarece sângele donat este testat.

Dintre cele 2 virusuri, infecția cu VHB este mai probabil să provoace simptome, cum ar fi o boală asemănătoare gripei și icter (îngălbenirea ochilor și a pielii). Majoritatea adulților se recuperează complet după infecția cu VHB în câteva luni. Doar o parte foarte mică dintre adulți continuă să aibă infecții cronice cu VHB, dar acest risc este mai mare la copiii mici. Persoanele cu infecții cronice cu VHB prezintă un risc mai mare de cancer la ficat.

VHC, adesea asimptomatic

VHC este mai puțin probabil să provoace simptome decât VHB, dar este mai probabil să provoace infecții cronice, care pot duce la afectarea ficatului sau chiar la cancer. Se estimează că 3,2 milioane de persoane din Statele Unite au infecție cronică cu VHC și majoritatea acestor oameni nici măcar nu știu că o au.

Odată depistată o infecție, tratamentul și măsurile preventive pot fi utilizate pentru a încetini leziunile hepatice și a reduce riscul de cancer. Ambele infecții cu hepatită B și C pot fi tratate cu medicamente. Tratarea infecției cronice cu hepatită C cu o combinație de medicamente timp de cel puțin câteva luni poate elimina VHC definitiv. Un număr de medicamente pot fi, de asemenea, utilizate pentru a ajuta la tratarea hepatitei cronice B. Deși nu vindecă boala, pot reduce riscul de leziuni hepatice și pot reduce riscul de cancer hepatic.

Există un vaccin pentru prevenirea infecției cu VHB, dar nu și pentru VHC. Vaccinul împotriva VHB este recomandat tuturor copiilor. Este, de asemenea, recomandat adulților cu risc de expunere. Adică, persoanele infectate cu HIV, bărbații care fac sex cu bărbați, consumatorii de droguri injectabile, persoanele cu anumite condiții medicale și ocupații (cum ar fi lucrătorii din domeniul sănătății) și altele.

Virusul imunodeficienței umane (HIV)

HIV, virusul care cauzează sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA), nu pare să provoace cancer în mod direct. Dar infecția cu HIV crește riscul unei persoane de a face mai multe tipuri de cancer, în special unele legate de alte virusuri.

HIV poate fi răspândit prin spermă, lichide vaginale, sânge și lapte matern de la o persoană infectată cu HIV. Metodele de răspândire cunoscute includ:

  • Sex neprotejat (oral, vaginal sau anal) cu o persoană infectată cu HIV;
  • Injecții cu ace sau echipamente de injecție utilizate anterior de o persoană infectată cu HIV;
  • Expunerea prenatală (înainte de naștere) și perinatală (în timpul nașterii) la sugari de la mame cu HIV;
  • Alăptarea de către mamele cu HIV;
  • Transfuzia de produse din sânge care conțin HIV (riscul de HIV ca urmare a unei transfuzii este mai mic de 1 la un milion în Statele Unite din cauza testelor de sânge și a screeningului donatorilor);
  • Transplanturi de organe de la o persoană infectată cu HIV (donatorii sunt acum testați pentru HIV);
  • Răni sau accidente pătrunzătoare (de obicei, bastoane cu ace) la lucrătorii din domeniul sănătății în timp ce îngrijesc pacienții infectați cu HIV sau le manipulează sângele.

HIV nu se răspândește prin insecte, prin apă sau prin contact ocazional, cum ar fi vorbirea, strângerea mâinilor, îmbrățișarea, tusea, strănutul sau împărțirea vaselor, băilor, bucătăriilor, telefoanelor sau computerelor. Nu se răspândește prin salivă, lacrimi sau transpirație.

HIV infectează și distruge celulele albe din sânge cunoscute sub numele de celule T ajutătoare, ceea ce slăbește sistemul imunitar al organismului. Acest lucru ar putea permite ca alți virusuri, cum ar fi HPV, să prospere, care ar putea duce la cancer.

Mulți oameni de știință cred că sistemul imunitar este, de asemenea, important în atacarea și distrugerea celulelor canceroase nou formate. Un sistem imunitar slab ar putea lăsa noi celule canceroase să supraviețuiască suficient de mult timp pentru a deveni o tumoare gravă, care pune viața în pericol.

Infecția cu HIV a fost legată de un risc mai mare de a dezvolta sarcom Kaposi și cancer de col uterin. De asemenea, este legat de anumite tipuri de limfom non-Hodgkin, în special limfomul sistemului nervos central.

Alte tipuri de cancer care pot fi mai susceptibile de a se dezvolta la persoanele cu infecție cu HIV includ:

  • Cancer anal,
  • Boala Hodgkin,
  • Cancer de plamani,
  • Cancere ale gurii și gâtului,
  • Unele tipuri de cancer de piele,
  • Cancer de ficat.

Este posibil ca unele alte tipuri de cancer mai puțin frecvente să se dezvolte la persoanele cu HIV.

Deoarece infecția cu HIV de multe ori nu are simptome de ani de zile, o persoană poate avea HIV mult timp și să nu știe. CDC recomandă ca toată lumea cu vârsta cuprinsă între 13 și 64 de ani să fie testată pentru HIV cel puțin o dată, ca parte a asistenței medicale de rutină.

Nu există vaccin care să prevină HIV. Pentru persoanele deja infectate cu HIV, administrarea de medicamente anti-HIV poate contribui la încetinirea afectării sistemului imunitar, ceea ce poate contribui la reducerea riscului de apariție a unor tipuri de cancer de mai sus.

Virusul herpetic uman 8 (HHV-8)

HHV-8, cunoscut și sub numele de virus herpetic asociat cu sarcomul Kaposi (KSHV), a fost găsit în aproape toate tumorile la pacienții cu sarcom Kaposi (KS). KS este un cancer rar, cu creștere lentă, care apare adesea ca tumori roșu-violet sau albastru-maroniu chiar sub piele. În KS, celulele care acoperă vasele sanguine și limfatice sunt infectate cu HHV-8.

HHV-8 se transmite prin contact sexual și pare să fie răspândit în alte moduri, cum ar fi și prin sânge și salivă. Studiile au arătat că mai puțin de 10% dintre persoanele din SUA sunt infectate cu acest virus.

Virus T-limfotrofic uman-1 (HTLV-1)

HTLV-1 a fost asociat cu un tip de leucemie limfocitară și limfom non-Hodgkin numit leucemie / limfom cu celule T la adulți (ATL). Acest cancer se găsește mai ales în sudul Japoniei, Caraibe, Africa centrală, părți din America de Sud și în unele grupuri de imigranți din sud-estul Statelor Unite.

În plus față de ATL, acest virus poate provoca alte probleme de sănătate, deși multe persoane cu HTLV-1 nu au niciuna dintre ele.

HTLV-1 aparține unei clase de virusuri numite retrovirusuri. Aceste virusuri folosesc ARN (în loc de ADN) pentru codul lor genetic.

HTLV-1 este asemănător cu HIV, care este un alt retrovirus uman. Dar HTLV-1 nu poate provoca SIDA. La om, HTLV-1 se răspândește în același mod ca și HIV.

Infecția cu HTLV-1 este rară în Statele Unite. Mai puțin de 1% dintre persoanele din SUA sunt infectate cu HTLV-1, dar această rată este mult mai mare la grupurile de persoane cu risc crescut (cum ar fi consumatorii de droguri injectabile). Din 1988, tot sângele donat în Statele Unite a fost testat pentru HTLV-1. Acest lucru a redus mult șansa de infecție prin transfuzie și a contribuit, de asemenea, la controlul răspândirii potențiale a infecției cu HTLV-1.

Odată infectat cu HTLV-1, șansa unei persoane de a dezvolta ATL poate fi de până la aproximativ 5%, de obicei după o lungă perioadă de timp fără simptome (20 sau mai mulți ani).

Poliomavirusul cu celule Merkel (MCV)

MCV a fost descoperit în 2008 în probe dintr-un tip de cancer de piele rar și agresiv numit carcinom cu celule Merkel. Majoritatea oamenilor sunt infectați cu MCV la un moment dat (adesea în copilărie) și, de obicei, nu provoacă simptome. Dar la câțiva oameni cu această infecție, virusul poate afecta ADN-ul din celule, ceea ce poate duce la cancerul celulei Merkel. Aproape toate cancerele celulare Merkel sunt acum considerate a fi legate de această infecție.

Nu este încă clar cum se infectează oamenii cu acest virus, dar a fost găsit în mai multe locuri din corp, inclusiv în pielea normală și în salivă.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel