Virusul Zika poate provoca malformații la nou-născuți, dacă femeile au fost infectate cu acesta pe timpul sarcinii. Virusul este activ în America de Sud, dar au fost semnalate cazuri și în Europa
Carmen Anghel
Virusul Zika a pus pe lista de avertizare 29 de țări din America de Sud și America Central Insulară. La începutul lunii februarie apăruseră cazuri de infectare și în țări europene. Virusul este propagat de țânțarii din familia Aedes aegypti. Chiar dacă iarna țânțarii nu sunt prezenți și la noi, în România, la încălzirea vremii ne putem aștepta la orice. Pentru că populația de țânțari poate fi îmbolnăvită de indivizi care vin infectați din zonele deja afectate de Zika. Dr. Simin Aysel Florescu, director medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș”, din București, ne-a explicat care este traiectoria acestui virus și efectele lui. De reținut că, deocamdată, nu există tratament. Zika face parte din familia flavivirusurilor, care provoacă febre hemoragice. Este transmis prin țânțarul comun, din familia Aedes. Zika, la momentul acesta, circulă în America Centrală și de Sud cu o frecvență destul de importantă, dar este întâlnit și pe teritoriul Africii și al Asiei, deci nu este caracteristic exclusiv Americilor, numai că America Centrală și de Sud are acum o incidență mai mare de cazuri noi. Să zicem că este o izbucnire epidemică”.
Atenție pentru femeile însărcinate!
Sunt români care pot călători în diverse locuri în care virusul este prezent. Ce măsuri preventive ar trebui să ia aceștia? „Din păcate, nu există vaccin și probabil că va fi disponibil, dar nu mai devreme de un an, doi. Practic nu există o profilaxie directă. Profilaxia este evitarea înțepăturilor, utilizarea de soluții antițânțari, care să scadă riscul, dar nu e o profilaxie reală, cu eficiență maximă cum ar fi vaccinarea”, ne spune dr. Simin Aysel Florescu. Medicul atrage atenția că femeile trebuie să fie foarte atente. Și cele care locuiesc în zonele afectate de virus, dar și cele care călătoresc acolo. Mai ales femeile însărcinate. „Există o relație directă între numărul de cazuri de malformații neurologice la nou-născuți și femeile care au avut infecția aceasta în timpul sarcinii. De aceea există o avertizare către femei să nu rămână însărcinate în perioada asta! Pentru că dacă fac infecția, e posibil ca acel copil să iasă malformat”.
Asimptomatic
Grav este că infecția cu acest virus poate fi complet asimptomatică. „Numai unul din cinci bolnavi face semnele clinice de boală, care sunt destul de moderate: febră, dureri musculare, conjunctivită, erupție cutanată. Acestea pot să semene cu alte boli, care, de obicei, nu determină adresarea către un doctor. Ceilalți patru trec prin boală fără să știe”.
Cum poate afecta România
La noi ar putea fi periculos acest virus când se va încălzi vremea? „Problema cea mai importantă e că acest virus determină perioade de viremie mai lungi decât în mod obișnuit la pacienții infectați. Astfel, riscul de infectare a populației de țânțari e și el mai mare. Oamenii infectați, care se întorc în zone în care nu există transmitere la momentul respectiv, pot infecta populația de țânțari din zonă. Este un risc real de a se întinde. Acest gen de țânțari există peste tot pe glob”, ne mai spune medicul. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a apreciat că răspândirea virusului Zika constituie „o urgență globală de sănătate publică”, întrucât poate fi corelată cu creșterea numărului de nou-născuți cu malformații congenitale înregistrați în Brazilia, în ultima vreme.