Categories: Ştiri sănătate

Virusul Mpox, depistat în Europa. OMS a declarat stare de alertă sanitară

Suedia a anunţat că a confirmat un prim caz de mpox, o infecţie virală care se răspândeşte prin contact strâns pentru prima oară în afara Africii, după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declanşat cel mai înalt nivel de alertă sanitară la nivel internaţional.

Această boală, cunoscută în trecut sub numele de variola maimuţei, a fost înregistrată în 16 ţări africane începând din ianuarie 2022, când a avut loc ultima epidemie mondială, iar numărul cazurilor a crescut în 2024.

Joi ”după-amiaza, am primit confirmarea că există un caz în Suedia al formei celei mai grave a variolei, cea denumită clada 1”, anunţă într-o conferinţă de presă ministrul suedez al Sănătăţii şi Afacerilor Sociale Jakob Forssmed, relatează Reuters, potrivit News.ro.

OMS a declarat mpox o urgență de sănătate globală

Organizația Mondială a Sănătății a declarat epidemia de mpox (variola maimuţei), aflată în curs de desfășurare în Africa, drept o urgență de sănătate globală.

De altfel, aceasta boala constituie o urgenţă de sănătate publică mondială a doua oară în doi ani, în urma unei epidemii în Republica Democratică Congo (RDC), care s-a extins în alte ţări.

Cât de periculoasă este epidemia de Mpox?

Mpox, cunoscută anterior ca variola maimuței, este o boală virală care se poate răspândi cu ușurință între oameni și de la animalele infectate. Timp de decenii, boala a fost întâlnită în mare parte în Africa Centrală și de Vest, dar a început să se răspândească și în Europa și America de Nord în 2022. OMS a declarat anterior răspândirea mpox o urgență de sănătate globală în iulie 2022 și a pus capăt acesteia în mai 2023.

Mpox este caracterizat de două clade genetice, I și II. O cladă este o grupare largă de virusuri care a evoluat de-a lungul deceniilor și este un grup genetic și clinic distinct. Clasa Ib este mai transmisibilă și provoacă boli mai grave.

Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Oficialii OMS fac în continuare apel la cooperarea internațională în ceea ce privește finanțarea și organizarea eforturilor de înăbușire a epidemiei.

Organizația a aprobat deja procesul de întocmire a listei de utilizare de urgență pentru ambele vaccinuri mpox și a elaborat un plan de răspuns regional care necesită 15 milioane de dolari, din care 1,45 milioane de dolari au fost deja deblocați din Fondul de contingență al OMS pentru urgențe.

Care sunt simptomele şi cum se răspândeşte virusul mpox?

Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului – inclusiv în contextul actual particular – în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

Variola maimutei nu se răspândește în mod normal cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intra în organism prin piele lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură; și prin fluide corporale.

Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat prelungit cu o persoană care are variola maimutei sau contact prelungit cu obiecte contaminate. Cu toate ca variola maimutei nu a fost documentata anterior ca o infecție cu transmitere sexuală, transmiterea în timpul contactului sexual este în concordanță cu modul în care acum virusul poate fi transmis de la o persoană la alta.

Focare de variola maimutei au apărut de obicei în populațiile care trăiesc în zonele rurale și care vânează, manipulează și consumă carne de vânat.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

8 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

9 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

9 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

10 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

10 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

10 ore ago

Citeste si: