Isteria creată de coronavirus a alertat cei mai mari jucători online, platformele care pot și doresc să filtreze informațiile. În goana după senzațional, există un val nesfârșit de știri false sau alarmiste, menite să semene panica în oameni.
Ca o consecință a valului de știri false care a luat cu asalt nu doar platformele online de socializare, ci și platforma de căutare Google, compania s-a aliat cu Organizația Mondială a Sănătății, într-un efort comun de a oferi oamenilor informații corecte, din surse oficiale. Inițiativa de combatere a virusului mediatic a pornit de la OMS, care declara că se confruntă cu o nouă epidemie, pe lângă cea generată de SARS-CoV-2, o „infodemie” (infodemic).
Astfel, la căutarea cuvântului „coronavirus”, Google va afișa prioritar informațiile OMS. Și platforme precum Facebook, Twitter, YouTube, Tencent sau TikTok depun eforturi active în îmbunătățirea algoritmilor de filtrare a informației. De exemplu, Twitter redirecționează utilizatorii care caută hashtag-ul „coronavirus” către CDC.
De menționat, în context, că în luna septembrie 2019, Google s-a aliat cu platforma Facebook într-o încercare de a opri dezinformarea despre tema vaccinării, în general.
Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină (sub umbrela căruia se află platforma RaportuldeGardă.ro), a vorbit despre importanța combaterii virusului mediatic:
„Combaterea virusului mediatic, care însoțește de obicei virusul real, este foarte importantă. Virusul mediatic se formează dintr-un amestec de fake-news, știri parțial corecte și din dorința de senzațional și audiență cu orice preț. Informarea corectă și completă reprezintă vaccinul potrivit pentru virusul mediatic. Este important să nu inducem panica, cum s-a întâmplat în situațiile SARS sau MERS”.
Iată un exemplu sugestiv despre cum abordează autoritățile de la nivelul cel mai înalt (Centre for Disease Control – CDC – în cazul de față) problema coronavirusului Wuhan. Postarea vine după ce a fost raportat primul caz de infecție la o persoană care nu a călătorit în China (în urmă cu 5 săptămâni), dar a avut contact apropiat cu o persoană care a făcut-o. CDC menționează limpede că se așteptau ca un astfel de caz să apară, dar că virusul NU se răspândește în comunitate. În afară de metodele de igienă preventivă, aceștia nu recomandă alte măsuri.
Tot CDC menționează: “În timp ce CDC consideră COVID-19 o situație gravă și ia măsuri de pregătire, se consideră că riscul imediat pentru sănătate în S.U.A. din cauza noului coronavirus este scăzut, bazat pe ceea ce știm până acum. Toată lumea ar trebui să ia întotdeauna măsuri simple zilnice pentru a preveni răspândirea bolilor respiratorii”.
Cele mai importante măsuri sunt:
1.Evitați contactul apropiat cu persoane care manifestă semne de boală
2.Nu vă atingeți ochii, nasul și gura
3.Spălați-vă temeinic pe mâini cu apă și săpun, cât mai des posibil, pentru cel puțin 20 de secunde
4.Masca de protecție este recomandată persoanelor deja bolnave. Masca se poartă doar în anumite condiții: nu trebuie atinsă decât pe benzile de susținere, se schimbă des, nu se spală, nu se reutilizează, se aruncă într-un recipient închis sau se pune într-o pungă căreia i se face nod și apoi se aruncă. Dacă s-a umezit masca în timpul purtării, schimb-o de îndată.
5.Dormiți, mâncați fructe și legume, aduceți starea de bucurie în viața voastră, nu de panică.
Numărul 666 sau „numărul bestiei” în Noul Testament nu are proprietăți matematice remarcabile, dar dacă…
Semnele care anunță demența încă din tinerețe. Numeroase boli dezvoltate la bătrânețe pot fi "prevestite"…
Horoscop chinezesc pentru finalul lunii noiembrie. Este o perioadă a schimbărilor și o oportunitate pentru…
Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…
Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…