Acesta este primul virus terapeutic, care poate trece de bariera hematoencefalică.
Un studiu care dorea să arate cum un virus poate ajunge la o tumoare a creierului a demonstrat și mai mult decât atât.
Nu numai că virusul în cauză a ajuns la țintă, ci a și stimulat sistemul imunitar al pacientului și abia apoi a atacat tumoarea.
Studiile preclinice efectuate pe șoareci, urmate de probe ale șansei pe 9 pacienți oameni au arătat că virusul natural oferă un potențial pentru un nou tip de terapie pentru cancer, care ar putea fi utilizată alături de alte tratamente.
Virusul folosit și-a mai arătat anterior potențialul pentru tratamentul cancerului – ceea ce este cunoscut ca un virus oncolitic.
Este vorba de un virus care se dezvoltă la mamifere și care distruge celulele canceroase, neafectându-le în niciun fel pe cele sănătoase.
Acest mecanism a mai fost demonstrat în experimente anterioare, dar cercetătorii de la Universitatea din Leeds sunt primii care-l direcționează cu succes la tumori cerebrale.
Nu se cunoștea niciun virus care să treacă de bariera hematoencefalică, membrana care protejează creierul de agenții patogeni.
”Este prima oară când s-a demonstrat că un virus terapeutic trece de bariere și ne permite să sperăm că vom putea opri cancerele agresive cu ajutorul imunoterapiei”, a declarat Adel Samson, unul din inițiatorii studiului.