Sari la conținut

Studiu de ultimă oră legat de HIV zguduie lumea medicală. Cum a ajuns să nu mai fie transmisibil

Virusul HIV. Studiu de ultimă oră cutremură lumea medicală: iată cum a fost posibil să se aducă virusul HIV în stadiul de a nu mai fi transmisibil.

Aţi fost vreodată bolnav de gripă şi nimeni nu voia să se apropie, de frică să nu se molipsească? Precum gripa, HIV este un virus, doar că se transmite pe alte căi.

Descoperirea a fost făcută după un amplu studiu publicat în The Lancet, care a monitorizat aproape 1000 de cupluri de homosexuali din Europa, pe o perioadă de 8 ani, unde unul dintre parteneri era infectat cu HIV, dar urma terapia antiretrovirală, în timp ce celălalt partener nu era infectat, scrie The Jerusalem Post.

Deși au avut loc contacte intime fără prezervativ, nu a fost transmis virusul partenerului sănătos, deoarece se pare că transmiterea virusului este oprită atunci când persoana infectată se află sub tratament. Au existat 15 cazuri noi de infectare pe parcursul celor 8 ani, dar testele ADN au dezvăluit că infectarea s-a produs nu de la partenerii oficiali aflați în studiu, ci din cauza relațiilor extraconjugale ale bărbaților sănătoși participanți la studiu.

”Studiul a ajuns la concluzia fermă că riscul transmiterii virusului HIV nu mai există, dacă te afli sub tratament”, spune Alison Rodger de la Universitatea din Londra, unul dintre conducătorii studiului. ”Este fantastic, este minunat”, conchide cercetătoarea, care dorește să înlăture stigmatul care afectează pacienții infectați.

Terapia antiretrovirală (TAR) a prevenit aproximativ 470 de posibile cazuri de infectare cu HIV pe parcursul celor 8 ani de studiu. Rodger e de părere că trebuie intensificate eforturile de tratare și mai ales conștientizare a beneficiilor uriașe aduse de tratament.

Potrivit studiului, un pacient infectat cu virusul HIV care urmează tratamentul specific nu mai transmite boala. Dacă aveți o încărcătură virală nedetectabilă, urmând terapia antiretrovirală, transmiterea virusului HIV este oprită. Terapia antiretrovirală (TAR) nu este bună doar pentru bolnavi, ci și pentru protejarea partenerilor unei persoane infectate cu HIV.

Este vorba de formula N=N, adică Nedetectabil = Netransmisibil. În engleză, formula este U=U (Undetectable equals Untransmittable). În felul acesta, spun specialiștii, nu este necesar să utilizați prezervative dacă scopul pentru care le folosiți este doar pentru a opri transmiterea HIV.

Doctorii și cercetătorii din Marea Britanie sprijină ferm declarația N=N. „Nu ar trebui să existe nici o îndoială că o persoană cu niveluri nedetectabile de HIV în sânge nu poate transmite virusul partenerilor lor sexuali.” Profesor Chloe Orkin, Președintele Asociației Britanice HIV.

Reglementările britanice prevăd că medicii specialiști HIV trebuie să discute cu toți pacienții despre modul în care TAR oprește transmiterea.

Dacă nu luați medicamentele o singură dată nu e un motiv de îngrijorare, dar dacă nu le luați 2-3 zile poate fi suficient ca încărcătura virală să devină detectabilă. Luarea medicamentelor la timp este esențială pentru N=N!

Cercetătorii știu de peste 20 de ani ca TAR reduce riscul transmiterii virusului, dar doar recent a fost dovedit că riscul este redus la zero. Studiile PARTNER au inclus cupluri în care unul ditre parteneri era HIV pozitiv cu o încărcatură virală nedetectabilă și celălalt partener HIV negativ. Nu a existat nici o transmitere documentată în peste 100.000 de cazuri studiate.

Deși sub TAR încărcătura virală este nedetectabilă și reduce riscul transmiterii virusului prin alăptare, nu îl reduce la zero. Au existat cazuri în care bebelușul a devenit HIV pozitiv din cauza alăptării, deși mama avea o încărcătură virală nedetectabilă.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel