Din cuprinsul articolului
Virusul contagios de care toți suntem purtători este herpesul.
Herpesul rezultă din infecția cu virusul herpes simplex (HSV). Aceasta determină formarea de răni sau vezicule în sau în jurul gurii sau organelor genitale, precum și alte simptome.
Dacă o persoană are o infecție cu HSV, o va avea pentru tot restul vieții, deși unii oameni nu dezvoltă niciodată simptome. Dacă apar simptome, acestea reflectă tipul HSV.
Nu există nici un remediu pentru herpes, dar tratamentul poate ajuta la gestionarea simptomelor și la reducerea probabilității reapariției acestora.
HSV este un virus comun. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 67% dintre oameni, la nivel global, au o infecție cu HSV-1, iar 11% au o infecție cu HSV-2.
Majoritatea populației globului este infectată cu herpes. Sunt procente între 80 și 90%, depinde de continentul pe care s-au făcut măsurătorile. ”Deci, practic, aproape fiecare dintre noi avem acest virus pentru că o dată ce am căpătat această infecție cu herpes simplex ea nu are tratament”, a declarat dermatologul Manuela Ravescu.
Persoanele care dezvoltă simptome de herpes pot întâmpina mai întâi furnicături, mâncărime sau arsuri, apoi pot observa leziuni sau vezicule care se formează în jurul gurii sau organelor genitale.
Simptomele tind să se dezvolte la 2-20 de zile după expunerea la virus.
”Aceste vezicule care sunt cu lichid rămân timp de câteva zile după care ele se sparg, se elimina lichidul, moment în care bolnavul este foarte contagios și sunt înlocuite de cruste care mai au nevoie de încă aproximativ două săptămâni pentru a dispărea”, ne explică dermatologul Manuela Ravescu.
Imunitatea este legată strâns cu apariția herpesului
Potrivit medicului Manuela Ravescu, manifestarea herpesului depinde foarte mult de starea de imunitate a fiecăruia.
În sezonul rece se manifestă mai des infecția cu herpes. De asemenea, în caz de traumatisme și iritații locale.
Când HSV este prezent pe piele, acesta poate trece cu ușurință de la persoană la persoană prin contactul cu pielea umedă a gurii și organele genitale, inclusiv anusul.
Virusul se poate răspândi și prin contactul cu alte zone ale pielii și ale ochilor.
O persoană nu poate contracta HSV atingând un obiect sau o suprafață, cum ar fi un lavoar sau un prosop.
Masca de protecție poate determina un mic traumatism local și dacă herpesul este apărut atunci se va vindeca mai greu, deoarece sub mască se creează un mediu cald și umed care nu este propice vindecării.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…