Categories: Ştiri sănătate

Virusul care poate pune stăpânire și pe oameni. Mesaj direct de la OMS

Virusul care poate pune stăpânire și pe oameni. Gripa porcină.  În 2009, virusul H1N1 s-a răspândit rapid în întreaga lume, așa că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) l-a clasificat drept pandemie. De atunci, oamenii au continuat să se îmbolnăvească de gripa porcină, dar numai în câteva cazuri.

Cum se răspândește gripa porcină la oameni

Se transmite în același mod ca și gripa sezonieră. Când persoanele care au virusul H1N1 tușesc sau strănută, pulverizează picături mici de virus în aer.

Dacă intrați în contact cu aceste picături, atingeți o suprafață (cum ar fi o clanță sau o masă) unde picăturile au căzut sau atingeți ceva care a fost atins recent de o persoană infectată, puteți face gripă porcină.

Pacienții o pot transmite cu o zi înainte de a dezvolta simptome și până la 7 zile după ce se îmbolnăvesc. Copiii pot fi contagioși până la 10 zile.

În ciuda numelui, nu poți lua gripă porcină mâncând… slănină, șuncă sau orice alt produs din carne de porc, potrivit OMS.

Gripa porcină: simptome

Și acestea sunt aproape identice cu gripa sezonieră. Acesta este:

  • Tuse
  • Febră
  • Durere de gât
  • Nas înfundat sau curge nasul
  • Dureri de corp în general
  • Durere de cap
  • Răceli
  • Oboseală
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

La fel ca gripa obișnuită, gripa porcină poate duce la probleme mai grave, cum ar fi pneumonie, o altă infecție pulmonară și alte probleme respiratorii. Și poate agrava o boală cronică existentă, cum ar fi diabetul sau astmul.

Dacă aveți simptome precum dificultăți de respirație, vărsături severe, dureri abdominale sau de coaste, amețeli sau confuzie, sunați imediat medicului dumneavoastră sau la 166.

Analiză pentru gripa porcină

Da. Fără un test este dificil să știi dacă ai gripă porcină sau gripă sezonieră, deoarece majoritatea simptomelor sunt aceleași. Dacă aveți gripă porcină, este mai probabil să vă simțiți rău la stomac și să vă vomitați decât cu gripa obișnuită. Dar un test de laborator este singura modalitate de a ști sigur.

Singurele persoane care ar trebui cu siguranță să fie testate sunt cele din spital sau cele cu risc crescut de probleme care pun viața în pericol de la gripa porcină.

Gripa porcină: tratament

Unele dintre aceleași medicamente antivirale folosite pentru a trata gripa sezonieră funcționează și împotriva gripei porcine (H1N1). Medicul dumneavoastră vă va ghida în consecință.

Aceste medicamente vă pot ajuta să vă faceți bine mai repede. De asemenea, te pot face să te simți mai bine. Ele funcționează cel mai bine atunci când le luați în decurs de 48 de ore de la primele simptome de gripă, dar vă pot ajuta chiar dacă le primiți mai târziu.

Antibioticele nu sunt eficiente deoarece gripa este cauzată de un virus, nu de bacterii.

Calmantele eliberate fără prescripție medicală și medicamentele pentru răceală și gripă pot ajuta la ameliorarea durerilor și a febrei. Nu administrați aspirină copiilor sub 18 ani din cauza riscului de apariție a sindromului Reye. Asigurați-vă că medicamentele fără prescripție medicală pentru răceală nu conțin aspirină înainte de a le oferi copiilor.

Pe lângă vaccinarea împotriva gripei, există și alte lucruri pe care le puteți face pentru a rămâne sănătos:

  • Spălați-vă bine mâinile pe tot parcursul zilei cu apă și săpun. Sau folosește un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool;
  • Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura;
  • Evitați oamenii bolnavi.

Recent Posts

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

7 minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

27 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

48 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

o oră ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Citeste si: