Din cuprinsul articolului
Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la un virus care se răspândește cu repeziciune în rândul copiilor din România: adenovirus.
Simptomele pe care le dă infecția cu adenovirus sunt specifice, de cele mai multe ori, unei infecții respiratorii. Copiii pot face febră, pot avea vărsături sau tuse, dar și ochi roșii. În cazul în care febra, diareea sau vărsăturile nu încetează la tratamentul simptomatic după câteva zile, este important ca părintele să meargă la spital cu cel mic. Asta, bineînțeles, după ce a mers la un medic pediatru sau un medic de familie.
Există şi situații în care cei mici necesită internare, în cazul în care acest adenovirus dă complicații precum bronşiolita, pneumonia sau chiar conjunctivită.
Virusul se transmite foarte ușor în comunități, precum grădinițe, școli sau chiar creșe. Este foarte important ca părinții să fie atenți la igiena celor mici și să se asigure că se spală foarte bine cu apă şi săpun.
”Adenovirusurile cu siguranță nu sunt virusuri noi. Ele dau de multe ori răcelile comune, care trec în câteva zile, dar în același timp putem să avem pneumonie, sau otită, sau infecții digestive, infecții urinare și chiar meningită sau encefalită.
În cazul celor care au un sistem imunitar deficitar există riscul să apară complicații și forme severe de boală”, a explicat medicul infecționist Adrian Marinescu pentru Antena 3 CNN.
Ce este Adenovirusul?
Adenovirusurile sunt o familie de viruși care provoacă o varietate de boli atât la copii, cât și la adulți. Cel mai adesea, ele afectează tractul respirator, dar pot juca și un rol în bolile intestinale sau chiar in infecțiile tractului urinar. Infecțiile cu adenovirus sunt cele mai frecvente la sfârșitul iernii și lunile de primăvară.
De obicei, simptomele adenovirusului seamănă cu o răceală obișnuită sau cu o infecție a căilor respiratorii superioare. Acestea pot include nasul care curge, congestie, durere în gât, ochi lăcrimați și tuse.
Adenovirusul este de obicei asociat cu o febră, care poate dura câteva zile. Unii copii vor dezvolta ochi roșii, cunoscut sub numele de conjunctivită, care poate fi destul de izbitor, deoarece tinde să arate mult mai sever decât ochiul roz tipic.
Unele tulpini de adenovirus afectează mucoasa stomacului și a intestinelor, provocând diaree și crampe stomacale.
Ocazional, virusul poate afecta mucoasa vezicii urinare, provocând sânge în urină. Rareori, copiii pot dezvolta encefalită sau meningită, o infecție în sau în jurul creierului.
Majoritatea copiilor se recuperează fără incidente după o infecție cu adenovirus. Copiii care au un sistem imunitar compromis sau copiii care au probleme medicale cronice pot suferi un curs prelungit. Ocazional, la acești copii, adenovirusul poate fi destul de sever sau chiar fatal.
Ca orice alt virus, adenovirusul este răspândit prin contact de la persoană la persoană. Există o varietate de moduri în care dumneavoastră sau copilul dumneavoastră puteți fi expuși:
- Inspirați picăturile respiratorii care sunt strănutate sau tuse în aer de o persoană infectată
- Atingeți mâinile unei persoane infectate
- Atingeți o suprafață contaminată, cum ar fi o toaletă sau mânerul ușii