Din cuprinsul articolului
Virusolog român din SUA, semnal de alarmă: „Omicron și Delta ar putea crea un virus mai periculos. În momentul de față, întrebarea cheie este dacă…”
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Hong Kong, varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 s-a replicat de 70 de ori mai rapid în bronhii comparativ cu Delta și Wuhan (varianta originală, n.red.), și de zece ori mai încet în ţesutul pulmonar, ceea ce explică transmisibilitatea fenomenală a virusului”.
Autorii asiatici subliniază că o infecție care o capacitate de transmitere excepțională (ca Omicron) poate avea un impact masiv asupra sistemelor de sănătate chiar dacă virusul este în sine mai puțin patogenic.
În acest context, prof. dr. Cristian Apetrei, profesor de Boli Infecțioase și Microbiologie la Facultatea de Medicină și la Școala Doctorală de Sănătate Publică a Universității din Pittsburg, atrage atenția că cocirculația variantelor Delta și Omicron ar putea crea un risc real de recombinare, din care poate rezulta un virus cu transmisibilitate crescută și patogenicitate mai mare.
„Autorii mai remarcă și că rezultatele trebuie privite cu o oarecare reținere, deoarece severitatea unei boli nu este determinată doar de replicarea virusului, ci și de răspunsul organismului la infecție ( furtuna de citokine).
De asemenea, autorii remarcă, așa cum am mai spus mai demult, că o infecție care o capacitate de transmitere exceptională (ca Omicron) poate avea un impact masiv asupra sistemelor de sănătate chiar dacă virusul este în sine mai puțin patogenic.
Avand în vedere și potențialul variantei Omicron de a eluda răspunsurile imune existente, întregul ansamblu sugerează că Omicron va fi extrem de semnificativă nu peste mult timp.
În momentul de față, întrebarea cheie este dacă Omicron va înlocui Delta. Cocirculația lor ar crea un risc real de recombinare, din care poate rezulta un virus cu transmisibilitate crescută și patogenicitate mai mare”, a scris prof. dr. Cristian Apetrei, pe pagina sa de Facebook.
Cristian Apetrei mai spune că rezultatele studiului din Hong Kong trebuie privite cu o oarecare reținere, deoarece severitatea unei boli nu este determinată doar de replicarea virusului, ci și de răspunsul organismului la infecție
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…
Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…