Din cuprinsul articolului
Cu o rată de mortalitate de 20 de ori mai mare decât cea a Covid-19 şi fără un vaccin, Boala X ar putea îngenunchea rapid omenirea, atrag atenţia experţii.
În context, jurnaliștii de la publicaţia The Guardian scriu că virușii antici înghețați în permafrostul arctic din Siberia ar putea fi eliberați într-o zi de încălzirea climei Pământului și ar putea declanșa o epidemie majoră de boli. Pare un orizont îndepărtat, însă nu este.
Tulpinile acestor „viruși zombie”, cum sunt numiți, au fost deja izolate de cercetători. Din acest motiv ei au tras un semnal de alarmă. Recent, oamenii de știință au raportat descoperirea unui virus vechi de aproape 50.000 de ani în permafrostul siberian. Însă este mai mult de atât. Ei au reușit să-l reînvie, dovadă că permafrostul din inima Rusiei oferă mediul perfect pentru ca acești viruși să rămână inactivi timp de zeci de mii de ani.
Potrivit Advance Science News, citată de tvrinfo.ro, o echipă de cercetători din Franța, Germania și Rusia condusă de Jean-Michel Claverie, profesor emerit la Universitatea Aix Marseille, a publicat o cercetare în care șapte dintre acești viruși ”zombie”, cu vârsta cuprinsă între 27.000 și 48.500 de ani, au fost reînviați.
Este un semnal de alarmă, că locuitorii din nordul înghețat s-ar putea infecta și pot apărea focare care mai apoi să se extindă. Din acest motiv, oamenii de știință au început să planifice o rețea de monitorizare a Arcticii care să identifice cazurile timpurii ale unei boli cauzate de microorganisme antice.
În plus, ar oferi carantină și tratament medical de specialitate pentru persoanele infectate în încercarea de a limita un focar și de a împiedica persoanele infectate să părăsească regiunea, scrie The Guardian.
Permafrostul lumii se schimbă, iar efectele nu întârzie să apară: straturile superioare ale principalelor rezerve ale planetei – în Canada, Siberia și Alaska – se topesc pe măsură ce schimbările climatice afectează Arctica în mod disproporționat. Potrivit meteorologilor, regiunea se încălzește de câteva ori mai repede decât rata medie de creștere a încălzirii globale.
Într-o serie de consultări cu reprezentanţi din mai multe state din întreaga lume, OMS a discutat chestiuni legate de descoperirea, supravegherea, cercetarea şi provocările sociopolitice cu care se confruntă pentru a preveni un agent patogen despre care nu ştim nimic în prezent.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că organizaţia a pus deja în aplicare măsuri, inclusiv crearea unui fond pentru pandemie şi construirea unui centru de transfer tehnologic în Africa de Sud pentru a aborda inechităţile în ceea ce priveşte distribuţia vaccinurilor, potrivit News.ro.
„Bineînţeles, există unele persoane care spun că acest lucru ar putea crea panică”, a declarat Tedros în faţa comisiei. „Este mai bine să anticipăm ceva ce s-ar putea întâmpla, pentru că s-a întâmplat de multe ori în istoria noastră, şi să ne pregătim pentru asta”, a menţionat el.
Poate că una dintre cele mai profunde lecţii învăţate după pandemia de Covid-19 a fost provocarea reprezentată de dezinformarea şi teama unei conspiraţii.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…