Sari la conținut

Un virus periculos amenință să se răspândească în Europa. Mortalitatea este de 90%!

Nu doar SUA ar putea fi afectată de virusul Ebola, ci și Europa. Nu mai puțin de 10% din zborurile care ajung la Paris vin dinspre Conakry, Guineea, regiunea infectată cu virusul mortal.

 Expertul Kathryn Jacobsen, de la Universitatea Mason, calmează spiritele: „Chiar dacă o persoană infectată cu EBOLA ar putea să scape sistemului de verificare și să pătrundă într-o țară, șansele ca un focar să izbucnească în Statele Unite sau Europa sunt foarte mici. În SUA, tot personalul sanitar are echipament protector și marea majoritate a spitalelor au carantine, unde pacienții infectați pot rămâne fără a infecta pe nimeni.”

Pe de altă parte, în Africa de Vest aceste facilități sunt inexistente.

În timp ce virusul nu pare să se răspândească deocamdată în SUA, Centrul de Boli Infecțioase a delegat 12 membrii în Guineea, Liberia și Sierra Leone pentru a ține sub control focarul care a infectat peste 1200 de oameni si a ucis 672, ajungând să fie unul dintre cele mai mari focare din istorie.

Membrii selectați nu vor interacționa direct cu pacienții ci vor coordona echipe care îi vor descoperi pe cei care ar fi putut să fie expuși la pacienții cu simptome. Coordonatorii vor să adauge la fiecare 30 de zile, noi membrii care să se schimbe prin rotație până ce virusul va fi oprit. Cei de la CDC vor să tragă un semnal de alarmă pentru oamenii care lucrează în domeniu sănătății sau pentru cei care vor să călătorească.

Simptomele după care se pot recunoaște purtătorii de Ebola sunt febra, durerile de cap și mușchi, diareea, stările de vomă. În foarte multe cazuri boala se poate confunda cu o răceală. Dar virusul poate cauza și iritare, ochi roșii, sângerarea ochilor, urechilor, gurii, nasului și a rectului la unii pacienți. Boala poate fi transmisă prin sânge și alte secreții ale corpului cum ar fi urina sau transpirația și de asemenea prin siringi care pot fi contaminate de o persoană infectată.

Guvernul din Liberia a anunțat luni că a luat măsuri ceea ce privește răspândirea virusului. A închis aproape toate granițele. Pentru a combate potențiala răspândire a virusului, Nigeria a început deja să verifice simptomele pasagerilor în cadrul zborurilor internaționale.

Oamenii de știință atenționează că mortalitatea poate ajunge la 90% în cazul celor infectați cu ebola.

Ana Maria Nițu

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel