Sari la conținut

Virulența noii variante Omicron, în comparație cu Delta. Specialist: Înseamnă că s-ar putea întâmpla să avem încă un val, că ar fi o tulpină predominantă Omicronul”

covid
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cel mai lung caz de infecție cu COVID înregistrat vreodată

Varianta Omicron este, oficial, și în România. Acest lucru îi îngrijorează pe specialiști, în circumstanța în care consecințele valului 4 încă se simt. De asemenea, sistemul medical ar fi, din nou, supus unei presiuni uriașe.

Experții în sănătate încă nu știu toate datele despre această tulpină. Aceste informații vor fi descoperite pe parcurs, în urmatoarele săptămâni.

Atunci, specialștii vor putea susține mult mai clar ce implică apariția acestei tulpini și cum interacționează cu vaccinurile, respectiv tratamentele anti-COVID.

Date privind virulența variantei Omicron

Datele privind virulența noii variante Omicron sunt deocamdată puține, iar prima problemă o reprezintă transmisibilitatea, spun specialiștii, potrivit RRA.

Primele cazuri identificate în România și în străinătate arată că virusul nu provoacă forme grave de boală, ceea ce ar fi o veste bună, a precizat șeful laboratorului de analize medicale al Spitalului Clinic Județean Târgu Mureș, profesor doctor Adrian Man.

„Din câte am auzit, nu este atât de virulentă tulpina față de tulpina Delta, indiană. Dacă e într-adevăr așa, e bine, dar e foarte transmisibilă, așa se pare.

Înseamnă că s-ar putea întâmpla să avem încă un val, /că ar fi/ o tulpină predominantă Omicronul, dar nefiind patogenă, neputând cauza boala foarte severă, vom trece ușor prin boală, mai ales cu vaccinările, care au fost masive în ultima perioadă în lume.

Și s-ar putea să se stingă pandemia cu totul, la un momet dat, din cauză că, nefiind patogen, persoanele se vindecă repede, nu mai transmit ușor”

Realizator: Medicul Adrian Man a mai spus că varianta Omicron ar putea aduce și sfârșitul pandemiei.

Campania de vaccinare anti-COVID

Peste 45.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, din care aproximativ 10.500 cu prima doză – a comunicat Comitetul Național de Vaccinare. S-au registrat 10 reacții adverse.

În ultimele 24 de ore au fost comunicate 803 noi cazuri de COVID-19 din 17.000 de teste efectuate. Au fost raportate 54 de decese, iar la Terapie Intensivă sunt acum 881 de pacienți. Județul Arad este singurul care mai are o rată de infectare mai mare de 2 la mia de locuitori.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel