Virozele respiratorii și remedii pentru ameliorarea lor

Toamna și iarna sunt anotimpuri în care virozele respiratorii își fac de cap. Cei mai afectați sunt bolnavii cronici care sunt expuși unor complicații dar și cei mici. O serie de măsuri de igienă dar și respectarea unor reguli te pot ajută însă să diminuezi riscul de îmbolnăvire.

Virozele respiratorii reprezintă afecțiunea căilor respiratorii superioare, de obicei, de etiologie virală.

Simptomele apar ca urmare a răspunsului imun al organismului împotriva infecției și variază de la o persoană la alta. Perioada de incubație este de 24-72 de ore de la clipa în care s-a produs contaminarea până la apariția infecției.

Principalele simptome sunt:

  • Tuse accentuată, fie seacă, fie productivă,
  • Guturai,
  • Răgușeală,
  • Oboseală,
  • Lipsă de energie,
  • Inapetență,
  • Dureri musculare
  • Dureri de gât,
  • Rar, apare și febra

Medicii spun că răceala durează 7 zile, însă sunt și cazuri în care aceasta se poate suprainfecta și atunci apare o infecție bacteriană care complică starea pacientului. În astfel de cazuri, prezența la medic este obligatorie, la fel și tratamentul uneori medicamentos. Însă tratamentul se prescrie de medic numai după rezultatul analizelor și a anamnezei.

Virozele respiratorii sunt provocate de peste 200 de tipuri de diferite de virusuri, de aceea este foarte greu de stabilit un tratament corect al afecțiunii.

Specialiștii atrag atenția că pacienții diagnosticați cu BPOC sau cei cu astm bronșic trebuie să se vaccineze antigripal pentru a evita complicațiile produse de îmbolnăvire. Același lucru este indicat și pacienților care au afecțiuni cardiovasculare, renale, sau persoanele diagnosticate cu diabet zaharat. Și viitoarele mămici fac parte din categoria persoanelor sensibile în fața virozelor respiratorii. Slăbirea sistemului imunitar pe fondul infecției virale crește riscul unei suprainfecții bacteriene cu streptococi, stafilococi sau pneumococi, care duce la agravarea bolii.

Cum se transmit virozele respiratorii:

Infectarea se poate produce astfel:

Contact direct: cu mâinile contaminate ale bolnavului. Mai mult, persoanele răcite care strănută în palmă rețin pe mâna lor virusurile ce pot supraviețui pe piele timp de 2 ore și pot fi transmise mai departe altei persoane, prin atingerea mâinilor.

Contact indirect: lucrurile contaminate de persoanele bolnave. Există virusuri de răceală care supraviețuiesc câteva ore pe obiectele atinse de cel bolnav.

Pe calea aerului: prin inhalarea particulelor virale eliminate de bolnavi, mai exact prin tuse sau strănut se răspândesc în aer particule mici de secreții care conțin virusuri.

În ce constă tratamentul:

Tratamentul răcelilor are rolul nu de a scurta perioada de boală, ci numai de ameliora simptomele și manifestările bolii. Practic se are în vedere eliberarea căilor nazale prin aspirarea secrețiilor și utilizarea picăturilor cu substanțe antiinflamatoare, se vor folosi și antitusive și antitermice în caz de febră. Sub nicio formă nu se ia antibiotic când cineva este răcit. Antibioticul este prescris doar de medic și se administrează doar atunci când răceala s-a complicat cu o suprainfecție bacteriană.

Care sunt principalele complicații ale răcelilor:

Sinuzita acută. Este cea mai des întâlnită complicație și este determinată de virusuri, rar de o suprainfecție bacteriană. Principalele simptome sunt: pierderea mirosului, secreții nazale abundente, dureri la nivelul dinților și a urechilor.

Otita medie acută: înseamnă o inflamare a urechii medii și apare din cauza scăderii permeabilității trompelor lui Eustachio. Otita este tratată numai de medicul specialist ORL-ist.

Bronșita acută: determinată de virusul sincițial respirator și afectează de regulă copiii sau persoanele în vârstă cu o imunitate scăzută. Tusea este productivă, cu mucus galben sau verde.

Pneumonia: este o inflamare a căilor respiratorii sau a țesutului pulmonar. Este o maladie infecțioasă care provoacă inflamarea plămânilor și poate fi cauzată de bacterii, virusuri. De multe ori boala debutează la câteva zile după o infecție a căilor respiratorii superioare  – răceală, gripă, amigdalită. Printre simptome se regăsesc: febră mare care poate să atingă și 40 de grade C, frisoane, dureri mari de gât, dureri în piept, transpirații abundente, puls accelerat, tuse productivă.

Iată câteva remedii naturiste care ameliorează manifestările răcelilor sau ale gripei:

  • Hreanul – un antibiotic natural care este de real ajutor în cazul infecțiilor respiratorii. Se pun pe frunte 2-3 linguri de hrean ras, învelit într-o cârpă de bumbac și se lasă să acționeze 15 minute.
  • O lingură de măceșe pe zi poate face minuni și ține gripa la distanță.
  • Sucul de lămâie face minuni atunci când răceala își face simțită prezența. Fie îi dai persoanei bolnave să mănânce felii de lămâie, fie storci sucul și îl amesteci cu miere și apoi ia compoziția obținută.
  • Echinaceea sub formă de extract, tinctură sau comprimate dacă este administrată de la debutul gripei poate ameliora simptomele bolii.
  • Făina de muștar poate combate tusea productivă sau iritativă. De asemenea, scade și febra. O poți achiziționa de la plafar și o vei folosi sub formă de cataplasmă.
  • Ceaiul de soc. Cel puțin 3 căni pe zi dacă vei bea, simptomele de răceală se vor diminua considerabil.
  • La primul semn de nas înfundat, inspira pe nas pudră de vitamina C ( disponibilă în farmacii). Folosirea vitaminei direct pe mucoasa nazală poate distruge virusul chiar înainte ca răceala să aibă manifestări serioase.

 

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

7 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

8 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: