Din cuprinsul articolului
În ultimele 24 de ore s-a înregistrat un număr record de cazuri noi de COVID-19 în România, nu mai puțin de 11.049. Precedentul vârf fusese de 10.269, în noiembrie 2020.
Astfel, numărul total de cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în România a ajuns la 1.210.810.
Totodată, incidențele de infectare la mia de locuitori au crescut în mai multe județe. Incidența a trecut de 4 la mie în Cluj (4,28), Ilfov (6,44), Timiș (5,71) și Municipiul București (5,57).
Foarte mare este și numărul deceselor din intervalul 27 septembrie 2021 (ora 10:00) – 28 septembrie 2021 (ora 10:00). În acele 24 de ore, 208 persoane infectate cu COVID-19 au decedat, astfel că numărul total al morților a urcat la 36.658.
În acest context, medicul Virgil Musta atrage atenția asupra rapidității cu care se extinde tulpina Delta și a unui posibil colaps a sistemului medical, dar și ce măsuri putem lua pentru a ne proteja de infecție.
„Unde vor intra toți acei pacienți cu forme severe și critice?” se întreabă dr. Musta.
„Din cauza ritmului mult mai mare de infectare decât în celelalte valuri pandemice și a formelor mai grave, nu putem externa pacienții atât de repede pe cât ne vin alte noi cazuri. (…) Conform statisticilor internaționale, din țările cu rata mică de vaccinare (cum suntem și noi), se poate ajunge ca 10% din cazuri să evolueze sever și peste 3% să decedeze. Aceasta înseamnă că la un număr zilnic de peste 7000 de cazuri la nivel național, putem avea zilnic un număr de 700 cazuri care pot evolua sever și care ar necesita internare în secții specializate. Dacă nu facem ceva concret, pe ritmul actual de creștere, evaluările specialiștilor epidemiologi arată că putem atinge destul de repede 15.000 de noi cazuri pe zi. Unde vor intra toți acei pacienți cu forme severe și critice? De fapt, la ritmul actual de cazuri noi si de cazuri grave, niciun sistem de sănătate din lume nu va putea face față. Oricât încercăm să mai creștem numărul de paturi, se vor epuiza și acestea foarte repede”, transmite Virgil Musta.
Măsurile care ar trebui luate preventiv, de fiecare om, „mai ales pentru următoarele 30 de zile”:
Conform medicului specialist, principalele simptome sunt: durere în gât la înghițire, dureri de cap, de mușchi, de torace, febră sau subfebrilități, oboseală, tuse seacă, scaune diareice, vărsături.
„Boala evoluează în două faze: în prima săptămână cu semne ușoare, perioadă în care virusul se multiplică și se declanșează mecanismele imune. La cca. 50 % dintre persoanele infectate, boala se oprește în această fază, dar la ceilalți 50% trece în faza inflamatorie, în care se declanșează mecanisme patologice ce afectează plămânii și apoi poate evolua spre formele moderate, severe sau critice. Dacă simptomatologia persistă peste șapte zile sau dacă, începând cu a 7-a zi de la apariția primelor semne (nu de la testare) apar simptome noi ca febră mare, dureri mai mari de gât, cap, torace, tuse intensă, stare de oboseală marcată, atunci nu așteptați până când nu mai puteți respira, trebuie să mergeți să fiți evaluați, într-un serviciu medical de specialitate și în funcție de aceasta să extindeți tratamentul”, transmite medicul Virgil Musta.
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…