Din cuprinsul articolului
Mușcătura de căpușă poate fi un pericol substanțial pentru sănătatea ta. Acestea pot provoca boala Lyme, dacă sunt purtătoare ale microbului numit Borellia. Pentru a preveni acest pericol, medicii recomandă ca oamenii să evite pe cât de mult posibil zonele împădurite sau parcurile unde iarba nu este cosită.
Pentru ca boala Lyme să fie contractată, căpușa trebuie să fie contaminată cu microbul Borellia. De asemenea, este bine de știut că, dacă ai fost mușcat de căpușă, aceasta trebuie să fie îndepărtată în primele 24 de ore.
După 24 de ore, căpușa infectează gazda cu acest microb, care provoacă boala Lyme. Astfel, este esențial să previi acest pericol, însă este important și să știi cum procedezi dacă ai fost deja mușcat de o căpușă.
Virgil Musta, medic la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, a explicat pentru Digi 24 de ce este esențial să mergem la medic, deși am extras singuri căpușa, acasă. De asemenea, medicul oferă un ghid pentru extragerea eficientă a acestora.
Cum o extragi?
„Este important ca după ce ești mușcat de o căpușă să mergi imediat la medic. Boala poate fi prevenită. Cel mai simplu mod de a preveni este de a nu menține căpușa mai mult de 12-24 de ore pe piele.
Aceasta înseamnă că după ce am fost la iarbă verde, în fiecare seară ar trebui să facem duș și să urmărim dacă nu avem acea căpușă pe piele.
Dacă o găsim, este foarte important să o scoatem, și dacă nu dorim noi, trebuie să ne prezentăm la spital pentru ca specialiștii să o scoată.
Dacă facem așa ceva putem preveni această boală Lyme.
În momentul în care am descoperit-o, putem să îmbibăm un tifon în alcool sau în iod și ținem 5 minute deasupra căpușei. Este suficient ca picioarele căpușei să nu mai strângă atât de puternic de tegument, și foarte ușor se scoate căpușa răsucind invers acelor de ceasornic”, explică medicul.
„Căpușa se poate scoate acasă, dar e foarte important, după ce am scos-o să urmărim locul de mușcătură. Dacă se mai vede un punct negru va trebui să mergem la medic ca să fie scos și capul, pentru că probabil acesta s-a rupt. Dacă nu se vede acest punct negru putem sta liniștiți, că nu ne contaminăm.
Ca să se producă boala Lyme trebuie să se îndeplinească două condiții. În primul rând căpușa să fie infectată, contaminată cu acest microb care se numește Borellia. Nu toate căpușele sunt contaminate. Iar a doua condiție este ca să treacă cel puțin 24 de ore. Pentru că până în 24 de ore, căpușa nu apucă să arunce acest microb în sângele organismului gazdă”, adaugă medicul Virgil Musta.
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…
Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…