Sari la conținut

Virgil Musta, despre anticorpii monoclonali: „Preiau rolul vaccinului anti-covid”

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Virgil Musta, despre anticorpii monoclonali: „Preiau rolul vaccinului anti-covid”.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a făcut o selecție pentru cele mai promițătoare 10 mijloace terapeutice potențial eficace în lupta cu pandemia de coronavirus.

Experții s-au concentrat pe categoriile de produse cu cel mai mare impact potențial asupra pandemiei: produse care previn infectarea persoanelor expuse la virus, care reduc nevoia de spitalizare și care previn ca pacienții spitalizați să ajungă în stadii critice sau să moară.

Produsele farmaceutice de care se leagă speranța depășirii pandemiei sunt grupate în trei clase: anticorpii monoclonali, medicamentele antivirale administrate pe cale orală și imunomodulatorii.

Virgil Musta, despre anticorpii monoclonali: „Preiau rolul vaccinului anti-covid”

Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș”, din Timișoara, a explicat pe lerg ce sunt și cum funcționează anticorpii monoclonali.

„Anticorpi antivirali monoclonali îndeplinesc rolul anticorpilor naturali produși de sistemul imunitar ca să lupte cu coronavirusul. Anticorpii sunt factori neutralizanți ai unor substanțe care pătrund în organism.

Anticorpii monoclonali sunt similari anticorpilor naturali, pe care organismul i-ar  produce după vaccinare, asigurând protecție atunci când virusul pătrunde în organism. Sunt, deci, medicamente foarte naturale și, prin urmare, sigure.

„Vorbim despre arme puternice, eficiente împotriva COVID, dar care sunt scumpe”

Anticorpii monoclonali pot fi utilizați în faza acută a bolii, în primele 5-7 zile, în condiții speciale. Aceste produse sunt administrate unor persoane care au o saturație în oxigen de 93 la sută, adică nu au nevoie de oxigeno-terapie, și unor persoane cu factor de risc sever.

Este important să-i ajutăm pe cei ai căror sistem imunitar e mai slăbit sau care au comorbidități, care nu pot să lupte singuri cu boala. Vorbim despre arme puternice, eficiente împotriva COVID, dar care sunt scumpe. Și ca urmare resursele trebuie dirijate spre cazurile în care alte soluții, în primul rând vaccinarea, nu ar da rezultate.

Sunt persoane care se află sub terapii imunosupresoare, care nu pot primi vaccinul, sau al căror sistem imunitar nu răspunde la vaccinare, nu produce în cantități suficiente anticorpi. Așa că intervenim și injectăm anticorpi monoclonali antivirali, care acționează la fel ca anticorpii naturali, produși în organism.

Sunt disponibile mai multe produse farmaceutice de acest tip și se află în etapa finală de aprobare o combinație de anticorpi monoclonali care persistă în organism o perioadă mai lungă, de 7-9 luni.

Anticorpii monoclonali asigură o protecție de 7-9 luni față de COVID-19

Pentru persoanele cu imunitate scăzută, se pot folosi anticorpi monoclonali cu durată lungă de acțiune pentru protecție, se pot administra profilactic, ca un fel de vaccin. Sau după contactul cu o persoană pozitivă COVID.

Anticorpii cu durată lungă de persistență în organism se află în procedură de avizare la Agenția Europeană a Medicamentului. Studiile arată că odată administrați, asigură o protecție de 7-9 luni față de COVID-19”, a explicat conf. Musta.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel