Din cuprinsul articolului
Virgil Musta. De ce apar paraliziile faciale după vaccinarea anti-covid. „Poate trece în maxim 6 săptămâni”.
Virgil Musta, medic infecţionist la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara a explicat ce este și cum pot apărea paraliziile faciale ca reacții adverse la vaccinul anti-covid.
„Este o amorţeală a unei părţi a feţei, cu o cădere a buzei inferioare, la nivelul respectiv. În popular, se strâmbă gura. Şi este important ca o astfel de reacţie să fie declarată, după care un consult neurologic îi va recomanda terapia pentru revenirea la normal”, a declarat Virgil Musta, potrivit Mediafax.
Medicul infecționist a mai spus că o astfel de reacţie nu necesită spitalizare, dar recuperarea totală durează între patru şi șase săptămâni. Potrivit specialistului, până acum, în toată lumea, au fost raportate 4 cazuri de paralizie facială temporară.
„Dacă ai avut în antecedente şi nu mai ai semne de pareză, poţi să faci vaccinul. Dacă ai făcut-o recent şi încă mai ai semne de pareză, este recomandabil să nu faci vaccinul. Iar dacă ai făcut după prima doză de vaccin, se întrerupe vaccinarea şi se recomdană re-vaccinarea, apoi, cu un alt vaccin”, adaugă medicul.
Ministerul Sănătății anunțase ieri că în România s-a înregistrat prima reacție adversă rară la vaccinul Pfizer. Este vorba despre o doctoriță în vârstă de 32 de ani din județul Vâlcea care s-a vaccinat anti-covid și a dezvoltat paralizie facială temporară după administrarea celei de a doua doze de vaccin BioNTech Pfizer (Comirnaty). De asemenea, Ministerul Sănătății, a precizat că doctorița și-a revenit complet în scurt timp.
Paralizia facială temporară este o reacție adversă extrem de rară înregistrată la vaccin. Este o reacție similară cu cea din cazul anesteziei care se face la stomatolog, ce induce paralizie temporară a unei părți a feței, iar pacienții își revin complet în jumătate de oră – o oră.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…