Din cuprinsul articolului
Virgil Musta. De ce apar paraliziile faciale după vaccinarea anti-covid. „Poate trece în maxim 6 săptămâni”.
Virgil Musta, medic infecţionist la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara a explicat ce este și cum pot apărea paraliziile faciale ca reacții adverse la vaccinul anti-covid.
„Este o amorţeală a unei părţi a feţei, cu o cădere a buzei inferioare, la nivelul respectiv. În popular, se strâmbă gura. Şi este important ca o astfel de reacţie să fie declarată, după care un consult neurologic îi va recomanda terapia pentru revenirea la normal”, a declarat Virgil Musta, potrivit Mediafax.
Virgil Musta. De ce apar paraliziile faciale după vaccinarea anti-covid. Efectul poate trece în maxim 6 săptămâni
Medicul infecționist a mai spus că o astfel de reacţie nu necesită spitalizare, dar recuperarea totală durează între patru şi șase săptămâni. Potrivit specialistului, până acum, în toată lumea, au fost raportate 4 cazuri de paralizie facială temporară.
„Dacă ai avut în antecedente şi nu mai ai semne de pareză, poţi să faci vaccinul. Dacă ai făcut-o recent şi încă mai ai semne de pareză, este recomandabil să nu faci vaccinul. Iar dacă ai făcut după prima doză de vaccin, se întrerupe vaccinarea şi se recomdană re-vaccinarea, apoi, cu un alt vaccin”, adaugă medicul.
Reacția Ministerului Sănătății
Ministerul Sănătății anunțase ieri că în România s-a înregistrat prima reacție adversă rară la vaccinul Pfizer. Este vorba despre o doctoriță în vârstă de 32 de ani din județul Vâlcea care s-a vaccinat anti-covid și a dezvoltat paralizie facială temporară după administrarea celei de a doua doze de vaccin BioNTech Pfizer (Comirnaty). De asemenea, Ministerul Sănătății, a precizat că doctorița și-a revenit complet în scurt timp.
Paralizia facială temporară este o reacție adversă extrem de rară înregistrată la vaccin. Este o reacție similară cu cea din cazul anesteziei care se face la stomatolog, ce induce paralizie temporară a unei părți a feței, iar pacienții își revin complet în jumătate de oră – o oră.