Sari la conținut

VIRAL! Coaja de banană, botox natural: elimină ridurile, cearcănele și pungile de sub ochi

Sursă foto: TikTok katiejanehughes
Coaja de banana, botox natural pentru ten

Coaja de banană e promovată drept botox natural, conform unui nou trend viral de pe TikTok. Chiar dacă metoda nu este atât de lipsită de valoare precum ar crede scepticii, nu poate fi considerată nici miraculoasă, așa cum o promovează unii influenceri.

Pe rețelele de socializare, procedura este prezentată ca o alternativă „naturală” la injecțiile cu toxină botulinică pentru combaterea îmbătrânirii pielii, conform Daily Mail.

Katie Jane Hughes, un make-up artist cu sediul în New York, care are 286.000 de urmăritori, a postat pe TikTok, pe 7 aprilie, un videoclip în care încerca această tendință, în speranța de a demonstra efectul „natural de Botox” al acestei metode.

@katiejanehughes Banana skin facial #bananas #fyp #BananaSkin #ViralHack #Skincare #Natural #WhyNot #TryThis#funny #itworks ♬ original sound – Katiejanehughes

Coaja de banană, botox natural

După ce și-a aplicat coaja de banană pe față, a recunoscut că pielea i s-a simțit mai catifelată, porii mai strânși și fața mai luminoasă. Clipul ei a fost vizualizat de 750.000 de ori.

Influencerița a fost atât de încântată de rezultate, încât a declarat că va încerca din nou acest trend.

Cu toate acestea, medicii sunt sceptici în privința efectelor.

Persoanele care doresc să încerce această procedură, sperând că le va ajuta să obțină o piele fermă și strălucitoare, ar trebui să nu aibă așteptări prea mari de la coaja de banană.

„Nu există nicio cremă sau aliment care să ofere aceleași rezultate ca Botox-ul injectabil”, a explicat dr. Geeta Yadav, un dermatolog din Toronto, pe TikTok.

Potrivit ei, deși cojile de banane au proprietăți antimicrobiene, beneficiile sunt atât de mici încât este puțin probabil să fie observate.

Specialiștii nu sunt singurii care pun la îndoială efectele miraculoase ale acestui tratament.

„Nu există dovezi științifice care să susțină că frecarea unei coji de banană pe față va reduce ridurile, cearcănele sau inflamațiile”, afirmă dr. Taylor Bullock, rezident în dermatologie la Clinica Cleveland.

Cu toate acestea, pe social media, mulți utilizatori îl consideră un truc eficient.

„Îl folosesc mereu, îl ador”, a scris o utilizatoare, iar afirmația ei a fost susținută de alte comentarii pozitive.

„Bunica mea folosea mereu ou bătut seara și coaja de banană sau mango dimineața. Avea zero riduri pe față”, a mărturisit alt utilizator.

În ciuda popularității sale online, dr. Yadav recomandă celor interesați de îmbunătățirea aspectului tenului să aleagă produse cosmetice fără prescripție medicală, precum serul cu vitamina C.

Posibile beneficii

Aplicarea cojii de banană pe ten poate avea și alte efecte benefice, în special datorită conținutului său de substanțe nutritive. Unele dintre aceste posibile efecte includ:

  1. Hidratare: Coaja de banană conține apă, ceea ce poate ajuta la hidratarea pielii, în special în cazul pielii uscate sau deshidratate.
  2. Exfoliere ușoară: Frecarea cojii de banană pe piele poate ajuta la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii, datorită texturii sale ușor abrazive.
  3. Reducerea inflamației: Substanțele din coaja de banană, cum ar fi vitamina C și antioxidanții, ar putea ajuta la reducerea inflamației și roșeții pielii.
  4. Tratamentul acneei: Unele persoane susțin că aplicarea cojii de banană pe zonele afectate de acnee poate ajuta la reducerea inflamației și la vindecarea coșurilor.
  5. Ameliorarea iritațiilor și mâncărimilor: Substanțele din coaja de banană pot avea un efect calmant asupra pielii iritate sau mâncărime, ajutând la reducerea disconfortului.

Cu toate acestea, este important să reținem că cercetările științifice care să susțină aceste efecte sunt limitate, iar rezultatele pot varia de la o persoană la alta. De asemenea, coaja de banană poate provoca iritații sau alergii la unele persoane, iar înainte de a aplica orice nou tratament pe piele, este recomandat să testezi mai întâi o mică porțiune pentru a evita reacțiile adverse.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel