Sari la conținut

Violența împotriva copiilor este larg răspândită, afectând milioane de copii din întreaga lume

violenta impotriva copiilor
Sursă foto: UNICEF

În timp ce liderii mondiali, societatea civilă, susținătorii, supraviețuitorii și tinerii se reunesc în această săptămână la Conferința ministerială globalăinaugurală privind încetarea violenței împotriva copiilorîn Bogota, Columbia, UNICEF face apel la acțiuni urgente pentru combaterea violenței care devastează viețile a milioane de copii din întreaga lume.

Violența fizică, emoțională sau sexuală reprezintă o criză globală care are loc acasă, în școli, în comunități și în mediul virtual. Efectele sale sunt grave, ducând la agresiuni, infecții cu transmitere sexuală, probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și depresia, dar și decesul. Expunerea timpurie la acte de violență poate genera stres toxic, afectând dezvoltarea creierului și conducând la agresivitate, abuz de substanțe și comportament infracțional. Copiii victime ale violenței sunt, de asemenea, mai susceptibili de a fi afectați de cicluri de traume și violență în viața adultă, ceea ce va avea un impact asupra întregii comunități.

„Suntem prima generație care înțelege pe deplin prevalența, cauzele și costurile violenței împotriva copiilor, dar și prima care cunoaște soluțiile eficiente”, a declarat SheemaSenGupta, directorul UNICEF pentru protecția copilului. „Investind în prevenție, educație și servicii de sprijin, putem opri ciclul violenței și putem construi o lume în care copiii să fie în siguranță.”

Conform celor mai recente date disponibile la nivel internațional:

  • La fiecare 4 minute, undeva în lume, un copil este ucis printr-un act de violență.
  • Aproximativ 90 de milioane de copii care trăiesc în prezent au fost victime ale violenței sexuale.
  • 650 de milioane de fete și femei (una din cinci) care trăiesc în prezent au fost supuse violenței sexuale în copilărie, dintre care peste 370 de milioane (una din opt) au fost violate sau agresate sexual.

În mediile vulnerabile, fetele sunt expuse unui risc și mai mare, peste una din patru fete fiind violate sau agresate sexual în copilărie.

  • Aproape 50 de milioane de adolescente cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani (una din șase) au fost victime ale violenței fizice sau sexuale comise de soții sau partenerii lor în ultimul an.
  • Între 410 și 530 de milioane de băieți și bărbați (aproximativ unu din șapte) au fost victime ale violenței sexuale în copilărie, dintre care 240 până la 310 milioane (aproximativ unu din 11) au fost violați sau agresați sexual.
  • 1,6 miliarde de copii (doi din trei) se confruntă în mod regulat cu pedepse violente acasă; mai mult de două treimi sunt supuși atât pedepselor fizice, cât și agresiunilor psihologice.
  • În medie, în fiecare an violența curmă viața unui număr de aproximativ 130.000 de copii și adolescenți cu vârste sub 20 de ani.
  • Băieții se confruntă cu un risc mai mare de deces din cauza violenței: trei din patru copii și adolescenți uciși prin violență sunt băieți.
  • Riscul de deces din cauza violenței crește brusc la sfârșitul adolescenței: șapte din zece copii care au murit din cauza violenței aveau între 15 și 19 ani, majoritatea fiind băieți.
  • Aproape 550 de milioane de copii (aproximativ unu din patru) trăiesc cu mame care sunt victime ale violenței comise de parteneri de viață.

Conferința ministerială marchează o oportunitate esențială de a intensifica eforturile de a pune capăt violenței și de a construi un viitor în care fiecare copil să crească în siguranță.

UNICEF face apel la leadership politic puternic, la politici și intervenții bazate pe dovezi și la o finanțare adecvată, îndemnând la acțiuni în trei domenii esențiale 1) accesul universal la programe de sprijin pentru părinți care promovează o îngrijire atentă; 2) asigurarea universal a unor medii școlare sigure și favorabile; și 3) servicii specifice de intervenție și sprijin pentru toți copiii care au nevoie de ele.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel