Din cuprinsul articolului
Copiii și adulții din România cad pradă violenţei domestice, la fiecare 16 minute. Anul trecut, potrivit datelor furnizate de Poliția Română, arată că 9.600 de femei au fost abuzate în cadrul familiei, iar 73 dintre acestea au fost omorâte.
Fenomenul violenţei domestice, dezbătut de reprezentanţi ai autorităţilor şi ai ONG-urilor
Fenomenul violenţei domestice, care afectează în proporţie de aproape 70% femeile, a fost dezbătut, luni, într-o conferinţă la Palatul Parlamentului de reprezentanţi ai autorităţilor şi ai ONG-urilor.
În ultimii şase ani au fost făcute peste 288.000 de plângeri de violență domestică, dintre care 100.000 anul trecut. Și anul acesta fenomenul este îngrijorător. În primele patru luni s-a înregistrat o creștere de 3% față de primele luni ale anului trecut. Specialiștii spun că este o problemă de educație, dar și de mentalitate.
Victimele violenței domestice pot suna la numărul de telefon 0800 500 333
Victimele violenței domestice pot suna la numărul de telefon 0800 500 333, unde pot fi ajutate de către un reprezentant al Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse.
Natalia Intotero, ministrul familiei, tineretului și egalității de șanse: Numărul apelanților a crescut considerabil
„Numărul apelanților a crescut considerabil. Au început să aibă încredere că, atunci când cineva se află într-o situație delicată, statul român intervine rapid, prin instituțiile abilitate, și le salvează viața”, a declarat ministrul familiei.
Ministrul justiției încurajează toate victimele violenței domestice să sesizeze autoritățile sau ONG-urile, subliniind că România are legi care le pot proteja. Până în 2025, Ministerul Justiției își propune ca sistemul de monitorizare a agresorilor prin brățară electronică să fie operațional în întreaga țară.
Organizațiile nonguvernamentale au solicitat ca și în România victimele violenței să poată primi până la 10 zile de concediu plătit, așa cum se întâmplă în alte țări din vestul Europei, potrivit RRA.