Din cuprinsul articolului
Vinul roșu îți dă dureri de cap puernice? Oamenii de știință au descoperit în sfârșit de ce consumul de vin roșu vine cu dureri de cap pentru anumite persoane.
Vinul roșu poate provoca dureri de cap mai grave decât alte băuturi din cauza unui flavonol care încetinește descompunerea alcoolului, arată un studiu.
Quercetina antioxidantă, cea mai comună în strugurii copți la soare, poate declanșa episoadele în doar 30 de minute, au descoperit cercetătorii americani. Este descompus în compuși care blochează digerarea corectă a alcoolului, ducând la acumularea de acetaldehidă, toxină care provoacă dureri de cap.
Vinul roșu îți dă dureri de cap puernice? Oamenii de știință explică de ce
Anumite persoane pot avea mai multe șanse să reacționeze mai puternic la antioxidant, au sugerat cercetătorii.
„Credem că atunci când persoanele predispuse consumă vin cu quercetină, dezvoltă dureri de cap. Suntem în sfârșit pe drumul cel bun pentru a explica acest mister vechi de milenii”, a spus profesorul Morris Levin, de la Universitatea din California, San Francisco.
Quercetina este un antioxidant care se găsește în:
- citrice,
- mere,
- ceapă,
- pătrunjel,
- salvie,
- ceai,
- vin roșu.
Substanța chimică naturală a fost asociată cu un risc redus de boli de inimă, colesterol ridicat, cancer și hipertensiune arterială.
„Quercetina este produsă de struguri ca răspuns la lumina soarelui. Dacă cultivi struguri cu ciorchinii expuși, așa cum o fac în Valea Napa pentru caberneturile lor, obții niveluri mult mai mari de quercetină. În unele cazuri, poate fi de patru până la cinci ori mai mare”, a explicat prof. Levin.
Cantitatea săptămânală de vin recomandată de specialiști
NHS recomandă adulților să nu bea mai mult de o sticlă și jumătate de vin, pe săptămână. O cantitate prea mare de băutură poate provoca dureri de cap a doua zi, deoarece provoacă deshidratare, unul dintre principalii vinovați din spatele mahmurelii.
Vinul roșu poate provoca, de asemenea, dureri mai imediate la unele persoane, chiar și atunci când nu este băut în cantități mari, într-o tendință care i-a nedumerit pe experți de-a lungul istoriei.
Studiul, publicat în revista academică Scientific Reports, a analizat de ce este cazul testelor de laborator. Cercetătorii au testat mostre de vin cu diferite cantități de flavanoli pentru a vedea cum au influențat nivelurile de ALDH2 – o enzimă care ajută la descompunerea alcoolului din organism.
Ei au descoperit că quercetina a provocat cea mai mare reducere a ALDH2, ceea ce înseamnă că alcoolul ar fi descompus mai puțin eficient.