Din cuprinsul articolului
Este mare sărbătoare. Ziua este a doua cea mai importantă sărbătoare de toamnă a Bisericii Ortodoxe după Sfântul Dumitru.
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril sunt prăznuiți în fiecare an pe 8 noiembrie. Se crede că bolnavii se vor vindeca dacă se roagă la aceștia. În această zi este bine să aprinzi o lumânare în casă, considerată „lumina de veci”.
Șapte îngeri, numiți arhangheli, stau mereu înaintea tronului lui Dumnezeu. Primul este Sfântul Arhanghel Mihail, înfățișat cu sulița în mână, călcându-l pe diavol cu picioarele. Nu întâmplător se spune că el este cel mai puternic înger. El prezintă cuvântul lui Dumnezeu.
Biserica desemnează această zi ca sărbătoare în cinstea sfinților îngeri și mai ales a sfântului Arhanghel Mihail – Arhistrateg (conducător militar) al întregii oști cerești de îngeri și arhangheli.
Ziua Archangelov este a doua cea mai importantă sărbătoare de toamnă a Bisericii Ortodoxe. Protecția arhanghelică este necesară pentru credincioși în viața lor spirituală și morală și în lupta împotriva ispitelor.
Sf. Arhanghelul Mihail simbolizează celebrarea bunătății, luminii și dreptății și este înfățișat în iconografia bisericii cu o suliță în mână, călcându-l pe diavol cu picioarele.
Sfantul Arhanghel Mihail a pus capat revoltei ingerilor rai. In momentul in care Satana a cazut impreuna cu cei care l-au urmat in caderea lui, Sfantul Arhanghel Mihail a grait.
„Sa luam aminte! Sa stam bine, sa stam cu frica inaintea Celui ce ne-a facut pe noi si sa nu cugetam cele potrivnice lui Dumnezeu. Sa luam aminte ce au patimit cei ce erau impreuna cu noi ziditi si cum se impartaseau cu noi din dumnezeiasca lumina. Sa luam aminte cum, indata, din lumina s-au prefacut in intuneric pentru mandria lor si din inaltime au fost aruncati jos, in adanc. Sa luam aminte cum a cazut din cer luceafarul cel ce rasarea dimineata si s-a sfaramat pe pamant”.
Mihail este ingerul care distrus cetatile Sodoma si Gomora si l-a salvat pe Lot impreuna cu familia sa de la moarte. A calauzit poporul evreu cand a iesit din robia egipteana. L-a intarit pe Iosua, fiul lui Navi, inainte de inceperea cuceririi Canaanului si potrivit Apocalipsei, el va aduce biruinta finala asupra diavolului si a slujitorilor lui. Tot Mihail i s-a descoperit Sfantului Constantin cel Mare si i-a aratat pe cer semnul sfintei cruci spunandu-i: „Prin acest semn vei invinge!”.
Sfantul Arhanghel Mihail apare in iconografie ca un „inger cu sabie”, fiind pazitor la intrarea in Eden.
Page: 1 2
În calendarul creştin ortodox, pe data de 9 noiembrie este sărbătorit Sfântul Nectarie de la…
Potrivit statisticilor, peste 5 milioane de oameni din lumea întreagă suferă de lupus, o boală…
Fie că este vorba de un talisman sau un medalion, multe persoane cred că purtarea…
Într-un deșert din Arabia Saudită, unde se înregistrează în mod normal temperaturi de peste 55…
Hipertensiunea arterială este atunci când citirile variază în mod constant de la 140 mmHg sau…
Un studiu condus de biologii de la Penn State a descoperit că stilul de viață…