Din cuprinsul articolului
Cum poate fi vindecat cancerul la sân. Majoritatea pacientelor cu cancer la sân au șanse reale de vindecare, pe termen lung, cu ajutorul tehnicilor de diagnostic și de tratament avasnate.
Prof. Univ. Dr. Wolfgang Koestler, specialist consultant în hematologie și oncologie, la Wiener Privatklinik, a explicat cum poate fi vindecat cancerul la sân, inclusiv în stadii avansate, datorită noilor metode de diagnostic și tratament.
Vindecarea cancerului la sân
De ce este important de știut că acum cancerul de sân nu mai trebuie să fie o condamanare?
Prof. Univ. Dr. Wolfgang Koestler: Cel mai important lucru de reținut este faptul că datorită unui diagnostic și tratament adecvate, marea majoritate a femeilor cu cancer de sân în stadiu incipient se vor vindeca pe termen lung. Aceste diagnostice și și tratamentele necesare trebuie să fie planificate cu atenție de către o echipă multidisciplinară și multiprofesională. În multe cazuri, pot fi necesare analize genetice suplimentare pentru a determina care este cel mai bun tratament. Nu există un tratament unic pentru cancerul de sân.
Trebuie să facem diferența între diferite subtipuri moleculare de cancer de sân, fiecare dintre acestea fiind tratate diferit. De asemenea, stadiul tumorii și istoricul și preferințele pacientei joacă un rol important. Pe baza acestor considerente, planul de tratament individualizat este apoi conceput împreună cu pacienta.
– De ce este necesară abordarea multidisciplinară în tratamentul cancerului mamar
– Într-adevăr, diagnosticarea și tratamentul cancerului de sân reprezintă o abordare multidisciplinară și multiprofesională care implică radiologi, specialiști în medicină nucleară, patologi, chirurgi mamari, chirurgi plasticieni, medici oncologi, radio-oncologi, specialiști în medicină fizică și de reabilitare, dar, în mod important, și asistente medicale desemnate pentru îngrijirea pacientelor cu cancer de sân. Acesta este motivul pentru care cazul fiecărei paciente cu cancer de sân este discutat în cadrul unei comisii multidisciplinare înainte de orice tratament.
Importanța biopsiei pentru tratamentul cancerului
– De ce biopsia este esențială entru stabilirea tratamentului?
– O biopsie a unei leziuni mamare cu aspect suspect este o etapă esențială în diagnosticarea cancerului de sân. Marea majoritate a cancerelor de sân vor fi diagnosticate în acest mod, iar intervenția chirurgicală inițială ar trebui rezervată situațiilor foarte excepționale. Această biopsie se efectuează în mod obișnuit și ghidat cu ultrasunete, sub anestezie locală. În general, se efectuează o biopsie a tuturor leziunilor mamare suspecte și a ganglionilor limfatici axilari suspecți. În cele mai multe cazuri, după biopsie, se plasează o mică clemă metalică în aceste leziuni pentru a marca poziția lor.
Acest lucru poate fi esențial pentru a găsi locul original al tumorii în momentul intervenției chirurgicale, în special în cazurile în care terapia preoperatorie a dus la dispariția completă a întregii tumori în testele imagistice. Rezultatele histopatologiei, inclusiv colorațiile de rutină și imunohistochimia efectuată din țesutul obținut prin biopsie, sunt de obicei disponibile în mai puțin de 1 săptămână, permițând echipei multidisciplinare implicate să se reunească în acest stadiu.
Rezultatele biopsiei nu doar că stabilesc diagnosticul de cancer mamar, dar adesea oferă îndrumare pentru cea mai potrivită terapie. În unele cazuri, trebuie efectuate analize genetice suplimentare din țesutul tumoral înainte de planificarea tratamentului. În funcție de testele necesare, acest lucru durează, de obicei, între 2 zile și 2 săptămâni în plus.
– Care este diferența între tipurile de cancerr de sân?
– Din punct de vedere molecular, există 4 tipuri principale de cancer de sân, denumite Luminal A, Luminal B, Her-2 îmbogățit și triplu negativ. Fiecare dintre aceste subtipuri are un comportament clinic diferit și este abordat în mod diferit. De exemplu, tumorile Luminal A sunt tumori hormono-dependente (estrogeni), cu o creștere în general lentă. Aceste tumori sunt cel mai adesea tratate cu o intervenție chirurgicală inițială de conservare a sânului, urmată de radioterapie adjuvantă și terapie endocrină (antihormonală).
Majoritatea pacientelor cu tumori Luminal A nu au nevoie de chimioterapie în niciun moment. În schimb, subtipul de cancer de sân Her-2 se comportă mult mai agresiv, dar prezintă un răspuns spectaculos – ducând adesea la dispariția completă a întregii tumori – atunci când este tratat cu o combinație de două imunoterapii plus chimioterapie.
Terapia personalizată în tratarea cancerului mamar
– Care sunt noile metode și terapii disponibile pentru diagnosticarea și tratarea cancerului de sân?
– Există o îmbunătățire continuă a diagnosticării și a tratamentelor pentru cancerul de sân. Imagistica nucleară și imagistica prin rezonanță magnetică au devenit un standard de îngrijire pentru majoritatea pacienților cu cancer de sân în stadiu incipient. Mamografia și ecografia mamară sunt modalități importante de screening, dar nu sunt suficiente pentru a lua decizii de tratament odată ce a fost pus diagnosticul de cancer mamar.
În ceea ce privește tratamentul: din ce în ce mai multe modalități de tratament care s-au dovedit a fi benefice la pacientele cu cancer de sân avansat și metastatic sunt în prezent adaptate și pentru boala în stadiu incipient. De exemplu, printre acestea se numără imunotoxinele, în care o moleculă de chimioterapie este cuplată la un anticorp orientat spre tumoare, direcționând astfel chimioterapia spre tumoră și cruțând țesuturile normale.
– În ce constă terapia personalizată? Care este locul testelor genetice?
– Medicina personalizată ține cont de preferințele pacienților, de istoricul medical al pacientului, de stadiul actual al tumorii, de caracteristicile moleculare ale tumorii și de fondul genetic al pacientului (de exemplu, unele femei au forme ereditare de cancer de sân și alte tipuri de cancer). Luarea în calcul a tuturor acestor parametrii face ca fiecare tratament să fie unic.