Sari la conținut

Medic nutriționist: Ce sunt vitaminele B și de ce sunt importante pentru organism? Deficiența și excesul de vitamine B

Vitamina B reprezinta de fapt un complex de opt vitamine solubile in apa care au un rol important in mentinerea unui nivel optim de energie, in functionarea creierului si in metabolismul celulelor. Fiecare vitamina B este ori un factor esential in desfasurarea proceselor metabolice in conditii bune, ori un precursor al acestora.

Fiind solubile in apa, vitaminele B sunt eliminate usor prin urina, de aceea excesul nu este in general toxic, fiind corelat insa cu stari de greata, varsaturi, tahicardie sau anumite fenomene alergice. Carențele de vitamine B stau la baza oboselii accentuate si unor simptome mai mult sau mai putin grave.

„Există opt vitamine B necesare organismului pentru a metaboliza (adică a transforma) carbohidrații, grăsimile și proteinele în energie. Acestea sunt, de asemenea, esențiale pentru alte roluri din corpul nostru, inclusiv funcționarea nervilor, sănătatea pielii, producerea de celule roșii din sânge și chiar sinteza ADN-ului!

Vitaminele B sunt solubile în apă, deci pot fi distruse prin gătit prelungit și prelucrarea alimentelor.

Cu excepția acidului folic și B12 care sunt stocate în ficat, vitaminele B nu pot fi stocate de corpul nostru, este esențial să le consumăm în fiecare zi prin alimentele pe care le măncâm!”, a precizat, pe contul de Instagram, Patricia Rusu.

Unde găsim vitaminele B – lista publicată de Patricia Rusu pe Instagram:

2. -imagine fara descriere- (vitamine_b_patricia_rusu_instagram_78280700.jpg)

Obișnuiești să bei cafea imediat după ce te trezești, pe stomacul gol?

„Ei bine, nu este cel mai bun lucru pe care l-ai putea face pentru tine și organismul tău”, a spus nutriționistul Patricia Rusu, tot pe Instagram, adăugând imediat: „Nu aruncați cu pietre în mine, vă rog!”

„Din punct de vedere al medicinei chineze, cafeaua este fierbinte și usucă. Stomacul este plin de acid (cel care ajută la descompunerea mâncării), ceea ce înseamnă că mucoasa stomacului trebuie să se completeze în mod constant. Din cauza nevoii de reînnoire constantă împotriva mediului acid, stomacul preferă alimentele umede.

Turnarea unei substanțe care usucă și încălzește (cum ar fi cafeaua) în stomac în FIECARE DIMINEAȚĂ poate răni stomacul și poate duce la multe afecțiuni:

  • bufeuri
  • arsuri la stomac
  • sângerări ale gingiilor
  • dureri de stomac
  • respirație urât mirositoare
  • gură și gât uscat

Deci, dacă te confrunți cu aceste afecțiuni, încearcă pentru o săptămână să nu mai bei cafeaua pe stomacul gol. Ce să faci în schimb? Începe ziua cu APĂ! (…) Și nu, nu bea cafeaua imediat după ce ai băut apa, ci așteaptă până după micul dejun. Mănâncă fructe. Fă pași mici, dar care să te ajute să îți echilibrezi organismul, astfel încât să scapi de durerile de stomac sau să le eviți în viitor”, a precizat nutriționistul Patricia Rusu pe contul de Instagram.

Deficiența și excesul de vitamine B

Vitamina B1

Vitamina B1, cunoscuta si sub denumirea de tiamina, are rol catalizator in metabolismul glucozei, al aminoacizilor si al lipidelor, fiind indispensabila pentru activitatea cerebrala. Nu rezista la fierbere sau coacere, iar zaharul, cafeina, alcoolul si nicotina o anihileaza rapid. I se mai spune si „vitamina bunei dispozitii”.

Deficiența de vitamina B1 poate cauza boala numita beri-beri, caracterizata prin tulburari cardiace si nervoase. Alte simptome includ scaderea in greutate, umflarea tesuturilor, amortirea membrelor, confuzie, insuficienta cardiaca si chiar soc cardiovascular. Se poate trata in cateva ore prin administrarea de tiamina intravenos si oral. Astazi, boala beri-beri cauzata de o alimentatie proasta este rar intalnita in tarile dezvoltate, insa in secolul XIX a fost o problema grava pentru marina japoneza (din cauza unei alimentatii bazate pe orez decorticat).

Excesul de vitamina B1 nu se poate produce in urma ingerarii, insa s-a constatat aparitia unor reactii alergice in urma injectarii cu doze mari de substanta.

Vitamina B2

Vitamina B2, cunoscuta si sub denumirea de riboflavina, este vitala in procesul respiratiei celulare.

Deficienta de vitamina B2 afiseaza o serie de simptome care includ inflamarea cavitatii bucale, ulceratii usoare la suprafata pielii, sensibilitate la lumina.

Excesul de vitamina B2 nu are efecte toxice, insa e recomandat sa cerem sfatul medicului inainte de a lua suplimente, daca suferim de ciroza, boli de ficat sau afectiuni ale vezicii biliare.

Vitamina B3

Vitamina B3, cunoscuta si sub denumirea de niacina, are un rol important in producerea energiei necesare organismului pentru o functionare optima.

Deficienta de vitamina B3 se manifesta prin slabiciune, insomnie, diaree, dermatita, iar in cazurile severe, asociate cu un nivel scazut de triptofan (un aminoacid care produce serotonina), poate duce la instalarea pelagrei.

Excesul de vitamina B3 poate aparea in urma folosirii pe perioade lungi a unor suplimente pe baza de niacina, generand simptome precum greata, varsaturi, inrosirea pielii, dureri de cap sau hepatotoxicitate.

Vitamina B5

Vitamina B5 (acidul pantotenic) este importanta in metabolismul energetic al celulelor si participa la formarea unor hormoni.

Deficienta de vitamina B5 poate produce simptome precum acneea, oboseala, insomnia sau iritabilitatea.

Excesul de vitamina B5 se poate manifesta prin diaree.

Vitamina B6

Vitamina B6 sau piridoxina ajuta la echilibrarea nivelurilor de sodiu si potasiu din organism si la producerea globulelor rosii din sange.

Deficienta de vitamina B6 este corelata cu anemia, dermatita seboreica si umflarea limbii.

Excesul de vitamina B6 nu apare in urma unei alimentatii prea bogate in piridoxina, ci din cauza folosirii timp indelungat a suplimentelor. Se manifesta prin durere si senzatie de amortire a extremitatilor, fotosensibilitate si o pierdere progresiva a controlului miscarilor.

Vitamina B7

Vitamina B7 sau biotina este implicata in metabolizarea grasimilor si a carbohidratilor. Ajuta la refacerea tecii de mielina care protejeaza axonii neuronilor, efect care i-a adus supranumele de „vitamina memoriei”.

Deficienta de vitamina B7 nu a fost constatata pana acum la adulti, dar s-a observat ca poate afecta procesul de crestere al bebelusilor.

Excesul de vitamina B7 nu a fost inregistrat in literatura de specialitate cu posibile efecte negative.

Vitamina B9

Vitamina B9 sau acidul folic asigura replicarea corecta a materialului genetic si are un rol esential in sintetizarea hemoglobinei.

Deficienta de vitamina B9 se manifesta prin oboseala, ulceratii ale mucoasei bucale, umflarea limbii si prin instalarea anemiei, cu simptomele specifice (oboseala, ameteli, iritabilitate, dureri de cap, diaree, scadere in greutate).

Excesul de vitamina B9 poate aparea in urma utilizarii suplimentelor si se manifesta prin diaree, crampe abdominale, iritabilitate, confuzie.

Vitamina B12

Vitamina B12 sau cobalmina este implicata in metabolismul fiecarei celule din organism: sintetizeaza mielina, asigura replicarea corecta a ADN-ului, are un rol important in metabolismul grasimilor si al aminoacizilor.

Deficienta de vitamina B12 poate cauza instalarea anemiei cu simptomele specifice (oboseala, iritabilitate, dureri de cap, pierderea apetitului, senzatii de lesin), dar se poate manifesta si prin simptome specifice psihozei.

Excesul de vitamina B12 nu afecteaza organismul, in general, dar este recomandat sa cerem sfatul medicului daca suferim de diabet sau afectiuni ale rinichilor si vrem sa luam suplimente alimentare.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel