Categories: Ştiri sănătate

Viitorul medicinei sună bine și în România. Avem TEHNOLOGIE de ultimă generație pentru disecția de aortă

Se spune că nu e spital în România care să nu aibă lipsă de personal. Că medicii români fug, la propriu, peste hotare pentru că aici nu au condiții și nici perspective în carieră. Există, însă, și excepții, una fiind programul de cercetare de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

Dana Lascu

În urmă cu mai bine de un an, la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu a fost inaugurat, cu finanțare de la Comisia Europeană, un centru de cercetare în domeniul chirurgiei cardiovasculare minim invazive și a terapiei endovasculare. Având dotări de ultimă generație și salarii atractive, a fost posibilă crearea unei echipe mixte de medici și cercetători din domeniul biomedical, formată din douăsprezece persoane selectate din întreaga țară, dar și din străinătate (mai precis din Timișoara, București, Iași, Republica Moldova, Franța, Canada și Irlanda), care au ales Sibiul în locul unor poziții echivalente în Occident. Vorbim de așa ceva în contextul exodului masiv de cadre medicale din România pe care l-am enunțat deja.

Au deja rezultate publicate

„Unul din obiectivele acestui proiect este acela de a găsi noi soluții endovasculare pentru disecția de aortă si pentru anevrismele aortice complexe. Cercetătorii noștri sunt în legătură cu mai multe centre de cercetare similare, dar și cu companii inovative din Europa și SUA și au reușit să publice în scurt timp mai multe articole de referință în domeniul medicinei cardiovasculare minim invazive. Numai în Journal of Vascular Surgery, cea mai prestigioasă revistă de chirurgie vasculară din lume, indexată ISI și cu un factor de impact de 3,90, au fost publicate de către echipa noastră, în premieră pentru România, trei articole foarte bine primite”, detaliază dr. Crina Solomon, cercetător principal în cadrul NextCARDIO. Dr. Solomon a fost cercetător în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare din Montreal, Canada și s-a întors în România în urmă cu un an când a fost selecționată să facă parte din echipa de cercetare a Universității din Sibiu.

La sfâșitul lunii ianuarie, rezultate preliminarii din cadrul proiectului „Cercetare de nouă generaţie prin asistenţă computerizată în managementul patologiilor cardiovasculare – NextCARDIO“, proiect implementat de echipa mixtă a fost prezentat la Congresul Asociației de Chirurgie Cardiacă și Toracică din Statele Unite. La acest congres au participat peste 6.000 de specialiști din întreaga lume, aleși din cele peste 14.000 de aplicații depuse în acest sens, fiind cel mai important congres de chirurgie cardiovasculară și toracică din lume.

NextCARDIO-ul Universității din Sibiu a fost singura echipă romanească selecționată de comitetul științific al congresului ca să își prezinte rezultatele.

„Lucrările și rezultatele echipei de cercetare sibiene au fost primite pozitiv și au fost prezentate în cadrul sesiunii de chirurgie aortică, din 30 ianuarie. Participarea cu prezentare la acest congres este o premieră pentru chirurgia cardiovasculară din România“, arată conf. dr. Victor Costache, cadru didactic al Universității sibiene și director al proiectului NextCARDIO.

 

Medici care au de ce să rămână acasă

Specialistul, la rândul lui român specializat în străinătate dar întors în patria mamă, spune că e o victorie faptul că în condițiile din țara noastră poți să convingi să rămână aici medici și cercetători capabili să facă astfel de studii.

„Practic, am reușit să constituim la Sibiu o echipă de elită de medici și cercetători, cele mai remarcabile rezultate fiind obținute în cadrul disecției de aortă dar și în domeniul chirurgiei valvulare minim invazive“, a explicat dr. Victor Costache.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: