Sari la conținut

Viermii galbeni de făină, noul aliment aprobat de Comisia Europeană. „Alte 14 specii de insecte sunt analizate acum, pentru o eventuala aprobare”

Viermii galbeni de făină, noul aliment aprobat de Comisia Europeană. „Alte 14 specii de insecte sunt analizate acum, pentru o eventuala aprobare”

Astăzi, 4 mai, statele membre au aprobat o propunere a Comisiei Europene care permite utilizarea viermilor de făină galbeni uscați ca aliment nou. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul Carmen Avram, imediat ce a fost publicată primă autorizare de introducere a insectelor pe piața UE ca alimente noi are loc în urma unei evaluări științifice riguroase efectuate de EFSA.

„Astăzi, 4 mai, statele membre au aprobat propunerea Comisiei Europene, de a permite utilizarea viermilor de făină galbeni, uscați, ca aliment. Textul integral, mai jos. Alte 14 specii de insecte sunt analizate acum, pentru o eventuala aprobare…”, a scris Carmen Avram pe contul său de Facebook.

Viermele de făina, prima insectă declarată sigură pentru consumul uman. Decizia a fost luată de EFSA și nu este recomandat dacă ai aceste afecțiuni | B1.ro

Viermii galbeni de făină, noul aliment aprobat de Comisia Europeană

Noul aliment se poate consuma ca gustare, sub formă de insecte uscate întregi, sau ca ingredient al unor produse alimentare, de exemplu sub formă de pudră în produse proteice, biscuiți sau produse pe bază de aluat, susțin reprezentanții CE.

Viermii de făină galbeni uscați există pe piața din România și din lume ca aliment pentru animale și au un preț redus, de aproximativ 10 lei/pachetul. Un site de profil descrie viermii deveniți de astăzi aliment nou ca fiind ”foarte iubiti de păsări, reptile, broaște țestoase, arici”. Viermii de făină galbeni uscați  ar fi surse valoroase de proteină animale și vitamine.

Viermi inelați uscați Pescuit la Păstrăv Alb SUD EST APPATS SARL - Decathlon.ro

„Milioane de oameni consumă deja zilnic insecte. În plus, conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), insectele sunt o sursă alimentară sănătoasă și foarte nutritivă, cu un conținut ridicat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre și minerale.

Decizia oficială a Comisiei va fi adoptată în săptămânile următoare”, se arată în comunicatul Comisiei Europene. 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel