Endoscopia și colonoscopia sunt în topul investigațiilor de care pacienții se tem și pe care, în multe situații, le refuză. Anxietatea și disconfortul provocate de introducerea tuburilor de vizualizare și recoltarea țesuturilor sunt descrise în multe cercetări medicale. Deși rămâne în topul recomandărilor pentru depistarea afecțiunilor colo-rectale, colonoscopia poate fi înlocuită în unele cazuri de capsula endoscopică.
“Capsula endoscopică sau videocapsula este una dintre performanțele actuale ale medicinei care explorează tubului digestiv extrem de ușor, fără durere, folosind o camera video, o sursă de lumină, o antenă care transmite datele și o baterie, toate într-o capsulă care se înghite și care reușește să ne transmită informații prețioase despre starea aparatului digestiv”, spune medicul Șerban Gologan.
Timp de 8-10 ore, capsula trece prin esofag, stomac, duoden, intestinul subțire si intestinul gros și este eliminată prin scaun. Procedura este minim invazivă, nu iradiază organismul, nu doare și captează date de pe traiectul digestiv, fiind de mare folos specialiștilor gastroenterologi în diagnosticarea multor afecțiuni digestive.
“Videocapsula este astăzi un instrument extrem de util pentru depistarea unor boli precum hemoragiile digestive de cauză neprecizată, boala Crohn, boala celiacă refractară și unele forme de polipoză intestinală, permițând vizualizarea directă a mucoasei tubului digestiv. Practic, înaintea descoperirii videocapsulei, ne era impozibil să vizualizăm în întregime intestinul subțire, segmentul cel mai lung al tractului digestiv. Astăzi, reușim acest lucru cu ajutorul videocapsulei și putem evalua pacienții care au suspiciuni de afecțiuni ale intestinului subțire”, declară specialistul.
În plus, videocapsula se folosește pentru diagnosticarea cancerului de colon, dar și polipilor, diverticulilor și afecțiunilor inflamatorii intestinale. Astfel, cu ajutorul capsulei video, pacienții pot primi mai repede un diagnostic, iar tratamentele pot fi începute în timp scurt.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…