Din cuprinsul articolului
Deşi pandemia de COVID-19 s-a încheiat, oamenii de știință din SUA au inventat un dispozitiv de depistare a virusului SARS-CoV-2 într-o încăpere în doar 5 minute.
Descoperirea a fost posibilă prin combinarea progreselor recente în tehnologia de eșantionare a aerosolilor și o tehnică de biosensibilizare ultrasensibilă. Astfel, cercetători de la universitatea Washington au creat un instrument de monitorizare în timp real care poate detecta oricare dintre variantele virusului SARS-CoV-2.
Dispozitivul ieftin ar putea fi utilizat în spitale și unități de îngrijire a sănătății, școli și locuri publice pentru a ajuta la detectarea SARS-CoV-2 și, eventual, pentru a monitoriza alte virusuri respiratorii, cum ar fi gripa și virusul respirator sincițial (VRS).
Rezultatele care prezintă tehnica acestui instrument, despre care autorii spun că este cel mai sensibil detector disponibil, au fost publicate în revista Nature Communications.
„Nu există nimic în acest moment care să ne spună cât de sigură este interiorul unei camere”, a declarat John Cirrito, profesor de neurologie la şcoala de medicină a universității Washiungton. „Dacă te afli într-o cameră cu 100 de persoane, nu vrei să afli cinci zile mai târziu dacă ai putea fi bolnav sau nu. Ideea cu acest dispozitiv este că poți ști, practic, în timp real, sau la fiecare 5 minute, dacă există un virus viu”, a precizat specialistul.
Echipa dezvoltase anterior un biosenzor cu microimunoelectrozi (MIE) care detectează beta amiloidul ca biomarker pentru boala Alzheimer și s-au întrebat dacă acesta ar putea fi convertit într-un detector pentru SARS-CoV-2.
Cercetătorii au apelat la colegi cu experiență în construirea de instrumente în timp real pentru a măsura toxicitatea aerului. Pentru a converti biosenzorul de la detectarea beta amiloidului la coronavirus, cercetătorii au schimbat anticorpul care recunoaște beta amiloidul cu un nanocorp de la animale lama, care recunoaște proteina spike din virusul SARS-CoV-2. Nanocorpul este mic, ușor de reprodus și modificat și ieftin de realizat, spun cercetătorii, potrivit sursei citate de 360medical.ro.
Abordarea electrochimică bazată pe nanocorpi este mai rapidă în detectarea virusului, deoarece nu are nevoie de un reactiv sau de o mulțime de etape de procesare, spun cercetătorii.
Dispozitivul este compact, cu o lățime de aproximativ de 30 cm lățime și o înălțime de 20 cm și se aprinde atunci când este detectat un virus, alertând administratorii să mărească fluxul de aer sau circulația în cameră. Echipa a testat monitorul în apartamentele a doi pacienți testați pozitiv pentru Covid-19.
Rezultatele PCR în timp real ale probelor de aer din dormitoare au fost comparate cu probele de aer colectate dintr-o cameră de control fără virus. Dispozitivele au detectat ARN-ul virusului în probele de aer din dormitoare, dar nu au detectat niciunul în probele de aer de control.
În experimentele de laborator care au dispersat SARS-CoV-2 într-o incintă de mărimea unei camere obișnuite, ciclonul umed și biosenzorul au fost capabile să detecteze niveluri variabile de concentrații de virus în aer după doar câteva minute de prelevare a probelor. „Începem cu SARS-CoV-2, dar există planuri de a măsura, de asemenea, gripa, VRS, rinovirusul și alți agenți patogeni de top care infectează în mod obișnuit oamenii”, a declarat prof. Cirrito.
Într-un cadru spitalicesc, instrumentul de monitorizare ar putea fi folosit pentru a măsura stafilococul sau streptococul, care provoacă tot felul de complicații pentru pacienți.
Imagini surprinse în Spitalul Municipal Oltenița, în care lilieci zboară printr-un salon pentru copii, au…
Pe 5 noiembrie, credincioșii îi cinstesc pe Sfinții Mucenici Galaction și Epistimi, considerați ocrotitori ai…
În timp ce statul într-un picior poate părea un joc din copilărie, acesta poate dezvălui…
O masă caldă pentru copiii din zone defavorizate. Centrele E.G.A.L. oferă copiilor din comunități vulnerabile…
Secretul unei vieți bune. Prof. Dr. Vlad Ciurea a dezvăluit care este secretul unui trai…
De când se știe, Liz Long, 57 de ani, s-a luptat cu alimentele și digestia.…