Sari la conținut

VIDEO. TOP 10 remedii naturale pentru reumatism şi dureri articulare. Cum reduci inflamaţia din corp

reumatism
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cum se manifestă reumatismul și cum poți vindeca boala?

Termenul de “reumatism” este folosit pentru a descrie dureri si probleme inflamatorii la nivelul incheieturilor, la oase si muschi.

După vârsta de 60-65 de ani, multe persoane se confruntă cu dureri reumatismale, de oase şi articulaţii, iar testele de sânge pot ajuta la detectarea prezenţei inflamaţiei în organism.

Reumatismul poate să fie inflamator sau degenerativ şi poate să afecteze mai multe ţesuturi în acelaşi timp. Sunt afectate în special oasele, cartilajele şi articulaţiile, precum şi tendoanele, ligamentele, muşchii şi ţesutul conjunctiv.

În funcţie de cauza care a provocat inflamaţia, poate fi clasificat şi tipul de durere. De exemplu, osteoartrita apare ca efect al greutăţii corporale excesive. Fiind o inflamaţie a articulaţiilor, acest termen general include peste 100 de afecţiuni care se manifestă prin durere şi limitarea mişcărilor.

Reumatismul poate sa apară şi în urma expunerii prelungite la condiţiile de mediu sau ca urmare a unor infecţii.

Cel mai adesea, reumatismul debutează cu o serie de simptome precum rigiditate musculară, dureri locale şi inflamaţie la nivelul articulaţiilor.

Cele mai bune remedii sub formă de decocturi, infuzii, tincturi

În cazul durerilor provocate de afecţiunile degenerative (artrozice, gonartrozice), efortu fizic intens, dar şi a durerilor osoase provocate de variaţiile condiţiilor meteo (ploi, umezeală, ceaţă, lapoviţă), există o serie de remedii naturale adjuvante, care pot să susţină eficacitatea tratamentului recomandat de medicul specialist reumatolog (administrarea de medicamente/creme/geluri antiinflamatoare şi analgezice).

Tratamentul reumatismului cuprinde împachetări calde şi băi de abur, băi fierbinţi cu sare, exercitii fizice, dar şi tratamente naturiste ce cuprind diverse mixturi (decocturi, infuzii, tincturi etc). Masajul şi aplicaţiile cu tincturi revulsive pot completa schema terapeutică.

Ca excepţie, se recomandă împachetările reci cât mai repede după un traumatism sau o întindere musculară/tendinoasă sau ligamentară, fiind utile în reducerea inflamației locale.

1.Varza. Frunzele crude se aplică peste articulaţia dureroasă sau se storc şi se consumă sub formă de suc, câte două pahare pe zi, în cure de câte 2-3 săptămâni.

2. Cartoful. Sucul unui cartof crud este considerat un remediu excelent pentru reumatism. El ajută la eliminarea factorilor toxici şi ameliorează durerea. Pentru asta, se iau cel mult două linguriţe de suc înainte de principalele mese ale zilei.

3. Dovleacul. Se consumă timp de cel puţin trei luni consecutiv un pahar de suc proaspăt de dovleac în care se amestecă o linguriţă de miere.

Cataplasme aplicate pe locul dureros

4. Ceapa. Sub formă de cataplasme, se foloseşte ceapă crudă tocată, care se aplică pe locul dureros timp de câteva ore. De asemenea, se poate folosi ca decoct din trei cepe tăiate necurăţate de foi, care se fierb într-un litru de apă, timp de 15 minute – se ia câte un pahar dimineaţa şi seara, la culcare.

5. Tinctură de Lemn-dulce. Are rol puternic antiinflamator şi se administrează câte o linguriţă de tinctură, de 3 ori pe zi, diluată în puţină apă (sau în ceai), înaintea meselor principale, pe durata a 30 de zile. După 1-2 săptămâni de pauză, se poate repeta cura.

6. Ghimbirul. Se utilizează rădăcina (uscată sau proaspătă) de ghimbir. Reduce durerea articulară precum și inflamația în cazul pacienților cu poliartrită reumatoidă și artroză, având proprietăți asemănătoare ibuprofenului. Se recomandă utilizarea unor doze zilnice cuprinse între 500 și 1000 mg, cu efect în reducerea durerilor de șold și de genunchi. Atenţie: Poate interfera cu medicația anticoagulantă.

7. Capsaicina. Este un antioxidant puternic care se regăseşte în structura ardeiului iute, cu efect de încălzire. Se poate aplica local sub formă de cremă/gel sau plasturi, stimulând anumiți receptori nervoși, având ca efect producerea senzației de căldură-arsură locală. Sunt studii care evidențieaza rolul benefic al capsaicinei în diminuarea durerii din artroză, poliartrita reumatoidă și fibromialgie, prin aplicarea locală a aproximativ 0.05% capsaicină. Se recomandă aplicațiile locale de 3 ori/zi.

8. Hreanul. Cataplasmele cu hrean sunt un remediu renumit. Se dau pe răzătoare 50 g de hrean şi se amestecă bine cu 20 ml de apă şi 50 g de făină integrală. Amestecul se pune într-un săculeţ de pânză şi se aplică pe locul bolnav. Se lasă să acţioneze timp de 30 de minute, după care se îndepărtează. Tratamentul trebuie repetat în fiecare seară, timp de zece zile.

9. Gheara diavolului (Harpagophytum procumbens). Ingredientul principal (harpagosidul) al acestei plante originare din Africa are rol antiinflamator şi antialgic, îmbunătățind mobilitatea la pacienții cu artroză (coxartroză, gonartroză) sau dorsalgie. Se recomandă un tratament sub formă de capsule de 60 mg zilnic, timp de 8 săptămâni. Atenţie: Poate afecta ritmul cardiac şi poate provoca diaree.

10. Extractul de coada calului este un remediu eficient si pentru persoanele ce suferă de artrită, boală care deformează oasele prin pierderea flexibilităţii încheieturilor datorate pierderii de colagen.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel