VIDEO. Testul simplu care îţi arată dacă rişti să faci demenţă. Îl poate face oricine în orice moment

Din cuprinsul articolului

Cercetătorii australieni susţin că un test simplu, ce poate fi făcut de către oricine,  poate fi un semnal pentru persoanele în vârstă care dezvoltă demență, adică pierderea capacităţii cognitive a unei persoane.

Mai exact, oamenii de știință au descoperit că unul dintre semnele prevestitoare ale bolii este pierderea forței de a strânge pumnul. Astfel, aceştia au folosit puterea de strângere a pumnului și testul TUG ca măsurători ale forței musculare.

 

Foto: arhiva doctorulzilei.ro

Potrivit statisticilor, oamenii încep să piardă masa musculară la 30 sau 40 de ani și își pierd aproximativ 10% din mușchi până la vârsta de 50 de ani. Apoi, de la 50 la 70 de ani, pierdem încă 30% din forța musculară.

Experţii susţin că există o legătură între forţa musculară și riscul de demență, iar putere de strângere a pumnului poate fi considerată un biomarker.

De aceea, când medicii doresc să măsoare sănătatea musculară a mâinilor și antebrațelor unei persoane, ei pot administra un test al forței de strângere a pumnului cu ajutorul unui instrument special numit dinamometru.

Persoana ține dinamometrul în mână și îl strânge cu toată puterea, iar dispozitivul măsoară cantitatea de forță folosită.

Ce este testul TUG?

Testul Timed Up and Go (TUG) este folosit ca o modalitate prin care medicii pot verifica mobilitatea și echilibrul unei persoane.

În timpul testului TUG, persoana testată primește indicația de a se așeza pe un scaun normal. Pe măsură ce medicul o cronometrează, persoana este rugată să se ridice, să meargă pe o linie la aproximativ 10 metri distanță de scaun, să se întoarcă la scaun și să se așeze din nou. Acest lucru îi permite medicului să vadă cum merge persoana și să verifice dacă există probleme posturale sau de echilibru.

Majoritatea adulților în vârstă sănătoși pot termina testul TUG în 10 secunde sau mai puțin. Un timp mai mare de 13,5 secunde poate indica  un risc mai mare de a cădea. Studiile anterioare au descoperit că testul TUG ajută la prezicerea fragilității la adulții în vârstă și le evaluează riscul de cădere.

Specialiştii au constatat că puterea de strângere a pumnului mai mică și TUG mai lent au fost factori de risc semnificativi la persoanele care se confruntă cu demență.

Potrivit estimărilor, numărul bolnavilor de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla până în 2050, ajungând la 153 de milioane, iar experţii au declarat că aceasta reprezintă o ameninţare în creştere rapidă pentru viitoarele sisteme de sănătate şi de asistenţă socială.

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

8 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

28 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

48 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: