Din cuprinsul articolului
Scenariu de război în România – Alianța Nord-Atlantică va organiza în acest an un exercițiu rapid, mobilizând mii de soldați care vor fi desfășurați de urgență pe teritoriul românesc.
Potrivit oficialilor de la Bruxelles, planurile de apărare ale NATO stipulează ca, în primele 10 zile de la declanșarea atacului, 100.000 de soldați să fie deja desfășurați pe linia frontului.
Misiune provocatoare
Această misiune se anunță a fi extrem de provocatoare, având în vedere că forțele Alianței vor porni la drum din partea opusă a continentului.
Exercițiul se va desfășura pe parcursul a două săptămâni și va fi coordonat de soldații britanici, având în vedere că Marea Britanie va trimite în principal 2.600 de soldați în țara noastră. De asemenea, Marea Britanie este în prezent liderul forței de reacție aliată.
Cum va funcţiona „forța NATO de reacție aliată”?
Ce reprezintă această forță de reacție aliată? Este o unitate din cadrul NATO care este prima mobilizată în cazul declanșării unui conflict militar. Totul se bazează pe acești soldați și pe rapiditatea cu care ei reacționează.
Teoretic, primii militari ajung în țara atacată în decurs de doar câteva ore, iar în termen de maximum 10 zile, Alianța trebuie să dispună în zona respectivă de nu mai puțin de 100.000 de soldați. Acesta reprezintă primul nivel de reacție.
Al doilea nivel se raportează la evenimentele care au loc în săptămânile următoare după declanșarea conflictului. Astfel, într-un interval de maximum 30 de zile (între ziua 10 și ziua 30), NATO trebuie să mobilizeze în luptă aproximativ 200.000 de soldați.
Cel de-al treilea și ultimul nivel de răspuns al Alianței se referă la situația unui conflict prelungit. Acesta implică desfășurarea unui număr considerabil de soldați în țara atacată, estimat la jumătate de milion. De asemenea, NATO dispune de o fereastră de timp pentru a mobiliza aceste trupe, care variază între 30 și 80-100 de zile.
În esență, pe parcursul a jumătate de an, toate aceste limite și termene vor fi supuse testării în anul 2025. Acesta va fi unul dintre cei mai activi ani din istoria Alianței, iar România va ocupa un loc central pe harta acestor exerciții.