VIDEO. Pielea, indicator al complicațiilor diabetului zaharat. Atenţie la infecţiile fungice!

Diabetul necontrolat zilnic poate duce la complicaţii cronice cu consecinţe grave: amputaţii, orbire, dializă şi chiar moarte subită prin infarct miocardic.

Diabetul poate afecta oricare parte a corpului, inclusiv pielea. Medicii atrag atenţia că, de fapt, unele afecțiuni ale pielii sunt uneori primul semn că o persoană are diabet. Din fericire, cele mai multe pot fi prevenite sau tratate cu ușurință dacă sunt diagnosticate din timp.

Bolile de piele, mai frecvente la diabetici

Unele dintre aceste probleme sunt boli de piele pe care oricine le poate avea, cu atât mai uşor persoanele cu diabet zaharat, care se pot confrunta cu  infecții bacteriene, infecții fungice și prurit. Alte afecțiuni ale pielii sunt specifice în cea mai mare parte sau apar doar la persoanele cu diabet.

Potrivit Centrului Antidiabetic, printre acestea se numără dermopatia diabetică, necrobioza lipoidică, băşici diabetice și xantomatoza eruptivă.

În cazul infecţiilor bacteriene (urcioare, furuncule, foliculita), ţesuturile inflamate sunt de obicei fierbinţi, umflate, roșii și dureroase. Mai multe organisme diferite pot provoca infecții, cele mai frecvente fiind bacteriile Staphylococcus.

În trecut, infecțiile bacteriene puteau fi mortale, în special pentru persoanele cu diabet zaharat. Astăzi, cazurile de deces sunt rare datorită antibioticelor și metodelor mai bune de control al glicemiei. Dar, chiar și în prezent, persoanele cu diabet zaharat au mai multe infecții bacteriene decât restul persoanelor. Medicii cred că persoanele cu diabet pot reduce posibilitatea apariţiei infecțiilor printr-o bună îngrijire a pielii.

De regulă, cauza infecțiilor fungice la persoanele cu diabet zaharat este adesea Candida albicans. Această ciupercă poate crea erupții cutanate de zone umede, roșii, înconjurate de băşici și coji. Aceste infecții apar adesea în pliuri calde și umede ale pielii.

Zonele cu probleme se află sub sâni, în jurul unghiilor, între degetele de la mâini şi de la picioare, în colțurile gurii, sub prepuţ (la bărbații necircumscrişi), la subsuori și în zona inghinală.

Infecţiile fungice, un semnal de alarmă!

Printre infecțiile fungice frecvente se numără micoza genitală, piciorul atletului (micoza piciorului), dermatomicoza şi infecția vaginală care provoacă mâncărime. Dacă credeţi că sunteţi infectat cu fungi sau drojdii, adresați-vă medicului dumneavoastră.

Şi mâncărimile locale (pruritul) sunt adesea cauzate de diabet. Atunci când circulația proastă este cauza mâncărimii, zonele cele mai afectate pot fi părțile inferioare ale picioarelor. Limitați frecvența băilor, mai ales când umiditatea este scăzută. Utilizați un săpun blând, hidratant, și aplicați cremă de piele după baie, recomandă Centrul Antidiabetic, un proiect iniţiat de Şcoala Pacienţilor.

Persoanele supraponderale sau obeze cu diabet de tip 2 care reuşesc să dea jos între 10 şi 15 kilograme îşi pot normaliza nivelul glicemiei, relevă un studiu apărut în ultimul număr al revistei The Lancet.

86% dintre cei peste 300 de participanţi la studiu, cu vârste cuprinse între 20 şi 65 de ani, nu au mai avut nevoie de tratament, după ce au urmat o dietă hipocalorică pe parcursul unui an de zile. De altfel, medicii spun că prototipul de pacient cu diabet zaharat non-insulino-dependent îl reprezintă un pacient obez, adult, cu hipertensiune arterială şi dislipidemic (grăsimi crescute în sânge).

Prezenţa obezităţii determină o rezistentă la acţiunea insulinei, crescând riscul de apariţie a diabetului. Relaţia dintre obezitate şi diabet este bidirecţională, astfel încât un pacient diagnosticat cu diabet poate câştiga în greutate dacă nu este bine tratat.

Complicaţii periculoase

Persoanele diagnosticate cu diabet trebuie să ştie că, indiferent de ce tip este acesta, sunt expuse riscului apariţiei unor complicaţii de natură să le afecteze diferite organe sau funcţii ale corpului.

Hiperglicemiile repetate, prelungite și dezechilibrul diabetului provoacă leziuni ale nervilor și vaselor și, ca rezultat, afectarea anumitor celule ale corpului, cu repercusiuni asupra mai multor organe. Astfel, complicațiile legate de diabet pot afecta: nervii, inima, arterele, ochii, mâinile, picioarele, rinichii sau dinții.

70% din cazurile de diabet afectează persoane trecute de 60 de ani. 17% mai multe cazuri de diabet se înregistrează la femei decât în rândul bărbaților. 425 de milioane de oameni suferă de diabet la nivel mondial.

Recent Posts

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

10 minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

30 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

50 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

o oră ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Citeste si: