Organismul uman este un mediu plin de substanţe nutritive, ceea ce îl va face o ţintă pentru paraziţi. Să ne reamintim mai întâi de toate ce sunt paraziţii: paraziţii sunt fiinţe vii care trăiesc şi se hrănesc pe seama altor organisme vii, denumite gazde.
Abundenţa substanţelor hrănitoare din organismul uman a condus de-a lungul timpului la apariţia unor celule specializate în lupta cu aceşti paraziţi – eozinofilele şi macrofagele, dar uneori sistemul nostru imun este ocolit şi aceste creaturi îşi vor găsi un habitat propice în interiorul nostru.
Căile de pătrundere în organism sunt diverse: pot ajunge prin tubul digestiv (tenia), prin piele pasiv (scabia) sau activ (schistosomiază) sau prin plămâni.
În acelaşi timp, este important să cunoaştem căile de eliminare ale parazitului pentru a putea opri ciclul acestuia: eliminare prin materiile fecale, deci digestiv, prin căile urinare, pulmonar sau cutanat. Există unii paraziţi care ajunşi în interiorul gazdei nu mai vor să plece, aceştia având doar punct de intrare, fără ieşire.
Horoscopul zilei de luni, 18 noiembrie 2024, aduce schimbări importante pentru cei mai mulți nativi…
Din cauza acestui obiect, multe persoane se aleg cu probleme de sănătate și stări neplăcute,…
Acest tip de test este utilizat în evaluarea fizică a fluxului sanguin arterial al mâinilor.…
Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…
După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…