Din cuprinsul articolului
Papa Francisc le-a mulţumit credincioşilor care s-au rugat pentru el în timpul spitalizării în această săptămână. În timpul Liturghiei din Duminica Floriilor, eveniment important din calendarul creştin care marchează începutul Săptămânii Patimilor, el a rostit rugăciunea Angelus.
„Vă salut pe toţi, romani şi pelerini, mai ales pe cei veniţi de departe. Vă mulţumesc pentru participare şi, de asemenea, pentru rugăciunile voastre, din ultimele zile. Mulţumesc!”, a spus mulţimii pontiful în vârstă de 86 de ani, a doua zi după ce a fost externat din spital.
Duminică dimineaţă, el a salutat mulţimea, în timp ce se deplasa prin Piaţa Sf. Petru, decorată cu peste 35.000 de plante şi flori. La bordul papamobilului său, el avea un aer serios înainte de a lua parte la această ceremonie, în faţa a 60.000 de oameni.
Pontiful a părăsit sâmbătă spitalul Gemelli din Roma, după trei nopţi, părând a fi într-o formă bună. „Sunt încă în viaţă”, a glumit el, zâmbind jurnaliştilor şi credincioşilor adunaţi în jurul spitalului care l-au întrebat cum se simte, informează AFP, potrivit News.ro.
Liderul celor 1,3 miliarde de catolici suferă de mai mulţi ani de probleme de sănătate tot mai mari, inclusiv dureri de genunchi care îl obligă să folosească un scaun cu rotile şi un baston.
În Duminica Floriilor şi la Liturghiile de Paşte, este de aşteptat să rămână aşezat în timp ce un cardinal va conduce ceremonia la altar. Potrivit Sfântului Scaun, această organizare a fost decisă înainte de internarea sa, pontiful argentinian nemaifiind în stare să stea mult în picioare.
Suveranul Pontif are probleme de sănătate
Miercuri, Vaticanul a anunţat că va merge la Spitalul Gemelli pentru controale programate, înainte de a recunoaşte că a avut dificultăţi de respiraţie şi suferea de o „infecţie respiratorie” care necesită tratament medical cu antibiotice. Este a doua sa internare din 2021, când a fost operat la colon, tot la spitalul Gemelli.
Papa Francisc a marcat zece ani în fruntea Bisericii Catolice la începutul lunii martie. El a făcut reforme majore de guvernare şi a căutat să creeze o biserică mai deschisă şi mai plină de compasiune, deşi s-a confruntat cu opoziţia internă, în special din partea conservatorilor.
El a spus în repetate rânduri că ar lua în considerare demisia – la fel ca predecesorul său Benedict al XVI-lea, care a murit în decembrie – dacă sănătatea lui s-ar deteriora, dar recent a spus că acest lucru nu este pe masă.
Şederea sa anterioară la Gemelli, în iulie 2021, a durat zece zile. A fost internat acolo pentru o operaţie majoră la colon. El susţine că a păstrat „sechele” de la anestezie, ceea ce l-a determinat să excludă până acum operaţia la genunchi.
În timpul unui interviu din ianuarie, Jorge Bergoglio a mărturisit din nou că suferă de diverticuloză. Papa este monitorizat constant de o echipă de îngijitori, atât la Vatican, cât şi atunci când călătoreşte în străinătate.
O precauţie cu atât mai necesară cu cât are în spate un istoric medical problematic: la 21 de ani, aproape că a murit de pleurezie şi a suferit extirparea parţială a unui plămân.