Sari la conținut

VIDEO. Meteorologii anunţă o vreme cum n-a mai fost demult în România! Zăpadă de 5 metri în București: Cel mai puternic viscol din istorie

viscol
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

După ce luna ianuarie a fost neobișnuit de caldă, România a fost lovită de o masă de aer polar, care a adus ninsori abundente, ger şi viscol în multe regiuni din ţară, cum n-a mai fost demult în România.

De altfel, luna ianuarie 2025 a fost cea mai caldă lună de iarnă din istoria măsurătorilor meteorologice. În schimb, februarie se prefigurează ca cea mai friguroasă lună.

Conform prognozei meteorologilor de la Accuweather, vemea nu se va încălzi prea curând. Prognoza meteo indică o vreme rece chiar și în luna martie, iar în aprilie sunt posibile ninsori, inclusiv în București.

Primul episod de iarnă autentică din 2025

„Februarie va fi una din cele mai reci luni februarie din istorie, aşa cum ianuarie va fi una din cele mai calde luni ianurie din istorie”, a anunţat directorul general al ANM, Elena Mateescu.

Potrivit acesteia, este posibil ca vremea să rămână deosebit de rece şi săptămâna viitoare, până în jurul datei de 25 februarie, cu un peisaj „autentic de iarnă”.

„Urmează o săptămână foarte rece, cu nopţi şi dimineţi geroase, ceea ce va face să fie cea mai friguroasă săptămână din această iarnă. Temperaturile vor coborî până la minus 16 – minus 10 grade Celsius, valabile şi pentru partea de sud şi sud-est a ţării, unde se vor înregistra valori sub minus 10 grade”, a precizat Elena Mateescu, la Digi 24.

Potrivit sursei citate, în sud-estul ţării stratul de zăpadă are acum grosimi de până la 15 centimetri şi va ninge în continuare, aşa încât vom avea un peisaj „autentic de iarnă, specific perioadei”.

Şi în zona montană stratul de zăpadă va fi consistent, de până la 20 de centimetri grosime, iar vântul va sufla moderat, cu viteze între 25 şi 45 km/h, a afirmat Mateescu.

Directorul general al ANM a mai spus că este posibil ca acest episod de iarnă autentică să se înregistreze şi săptămâna viitoare, până în jurul datei de 25 februarie, perioadă în care masa de aer rece va fi predominantă în zona ţării noastre.

Cât va dura valul de frig

Meteorologul a spus că vor fi precipitații mixte, polei, ninsori, strat de zăpadă, intensificări ale vântului, vreme rece, nopți și dimineți reci. Aceasta a declarat că temperaturile minime vor coborî și la -16 grade Celsius.

Vremea se va menţine foarte rece toată săptămâna în România, inclusiv în partea de sud şi sud-est a ţării, cu nopţi şi dimineţi geroase, cu ninsori şi cu temperaturi ce pot coborî până la minus 16 grade Celsius.

„Vorbim de minime spre -16° până la -10°, chiar mai coborâte în zonele de presionare din estul Transilvaniei, dar în mod deosebit în jumătatea nordică a țării”.

Pe de altă parte, luna martie se anunță mai rece decât în mod normal, cu temperaturi care rareori vor trece de 10 grade.

Zăpadă de 5 metri în București: Cel mai puternic viscol din istorie

Cel mai puternic viscol din secolul XX în România a fost înregistrat în perioada 3-5 februarie 1954. La acea dată, stratul de zăpadă a depășit 1,5 metri în multe zone din Capitală, iar în unele locuri troienele au ajuns chiar și la 5 metri înălțime! Vântul a suflat cu rafale de peste 120 km/h, în vreme ce temperaturile au coborât sub -20°C.

Trenurile și transportul public au fost complet blocate, iar unele vagoane au fost complet îngropate sub nămeți. Oamenii au fost nevoiți să iasă pe ferestre pentru a putea ieși din case, deoarece ușile erau complet blocate de zăpadă.

Soldații și voluntarii au fost mobilizați pentru a deszăpezi orașul și a ajuta la aprovizionarea populației. Unele clădiri s-au prăbușit sub greutatea stratului gros de zăpadă.

Aceasta rămâne, fără îndoială, cea mai grea iarnă din istoria Bucureștiului și una dintre cele mai severe din România. După 1954, au mai existat ierni grele, dar niciuna nu a egalat dimensiunea dezastrului produs atunci.

Cod Galben de ninsori

Interval de valabilitate: 17 februarie, ora 10 – 19 februarie, ora 10

Fenomene vizate: ninsori temporar viscolite și strat de zăpadă

În intervalul menționat în județele Ialomița, Călărași, Giurgiu, Teleorman, Ilfov și în municipiul București va ninge moderat cantitativ și se va depune strat nou de zăpadă, cu grosimi în general de 15…25 cm.

În estul județului Olt, jumătatea sudică a județelor Argeș, Dâmbovița și Prahova și în vestul județului Constanța va ninge și se va depune strat nou de zăpadă, cu grosimi în general de 10…15 cm.

Temporar vântul va avea intensificări cu viteze de până la 45 km/h, viscolind ninsoarea.

content-image

Cod Galben de Ger

Interval de valabilitate: 17 – 19 februarie

Fenomene vizate: vreme rece, nopți și dimineți geroase

În intervalul menționat vremea va fi rece, iar pe parcursul nopților și al dimineților va fi ger, local în nordul, centrul, nord-estul teritoriului, precum și în zonele montane, unde temperaturile minime se vor încadra în general între -17 și -10 grade.

content-image

 

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel