Sari la conținut

VIDEO. 5 ponturi pentru evitarea instalării diabetului zaharat. Cum afli dacă ai prediabet

Prediabetul este acea stare în care glicemia este mai mare decât normală, dar nu suficient de mare încât să indice instalarea diabetului. Nu are întotdeauna simptome, însă un simplu test de sânge va depista acest lucru.

Deşi în majoritatea cazurilor nu sunt prezente simptome, nivelul crescut al zahărului din sânge poate să ducă la sete excesivă, urinare frecventă, vedere neclară sau oboseală prelungită.

Valoarea glicemiei este între 100-120 mg/100 ml de sânge. Testul de toleranta la glucoza (TIGO) este esential in stabilirea instalarii prediabetului.

Ce este testul de toleranţă la glucoză (TIGO)

Testul presupune testarea repetata a glicemiei, initial pe nemancate (dimineata)- aceasta fiind considerate valoarea „0” (zero). Se beau apoi 75 de grame de glucoza pulbere dizolvate intr-o cana de apa si se recolteaza ulterior probe repetate de glicemie – la o ora si la doua ore de la momentul ingestiei glucozei.

Se face astfel o evaluare a raspunsului organismului la un exces de glucide (zahar) si a capacitatii de adaptare corecta a secretiei de insulina a organismului la un astfel de stres glucidic. Este esential ca in orele dintre momentul zero, recoltarile de la o ora si respectiv 2 ore, pacientul sa nu manance, sa nu bea si sa nu faca efort.

Totodata, ca metoda de screening pentru faza de prediabet se mai utilizeaza determinarea hemoglobinei glicozilate (Hb A1c).

Astfel, o valoare intre 6-6,5 % se coreleaza pozitiv cu starea de prediabet si atentioneaza asupra necesitatii monitorizarii valorilor ei –ideal repetarea analizei la 3-6 luni pentru surprinderea precoce a unor valori mai mari, specifice diabetului zaharat.

 

Există o serie de factori de risc – greutatea excesivă, vârsta de peste 45 de ani și sedentarismul – care pot duce spre diabet de tip 2 și boli cardiovasculare dacă nu luați măsuri pentru a ”scăpa” de prediabet, potrivit specialiştilor citaţi de centrulantidiabetic.ro.

Cinci măsuri simple de prevenţie:

Slăbiți

Dacă scăpați de 7% din greutatea corporală, efectele vor fi spectaculoase. Primul pas pentru a preveni instalarea diabetului este să mâncați alimente mai sănătoase și cu mai puține calorii. Începeți să monitorizați greutatea, obiceiurile alimentare și nivelul de activitate fizică.

Mâncați sănătos

O regulă demnă de urmat este să umpli jumătate de farfurie cu legume fără amidon (sparanghel, varză de Brusseles sau morcovi); un sfert de farfurie trebuie să fie cu legume cu amidon (cartofi, porumb sau mazăre), iar restul farfuriei ar trebui să fie constituit din proteine (pui, pește sau fasole). Aveți grijă la carbohidrați, care pot crește glicemia.

Activitate fizică

Veți slăbi mai ușor și vă veți simi mai bine dacă veți arde mai multe calorii, iar o plimbare de 30 de minute în pas rapid, de 5 ori pe săptămână, ar trebui să fie suficientă.

Somn

Dacă nu puteți dormi, vă treziți prea devreme sau dormiți mai puțin de cinci ore pe noaptea, cel mai probabil veți ajunge la diabet. Ideal este să dormiți 7-8 ore pe noapte. Ca să aveți un somn liniștit, evitați consumul de alcool sau cofeină în timpul serii şi culcați-vă la aceleași ore mereu.

Medicația

Anumite medicamente vă pot ajuta să țineți glicemia, greutatea, colesterolul și tensiunea arterială sub control – toate acestea pot fi date peste cap în prediabet.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel