Din cuprinsul articolului
Executivul implementează măsuri pentru combaterea hărțuirii sexuale prin introducerea unei hotărâri de guvern. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri că victimele unor astfel de agresiuni vor putea depune plângeri scrise fără a fi obligate să își dezvăluie identitatea.
Guvernul a adoptat, miercuri, un proiect de lege care reglementează posibilitatea depunerii petiţiilor anonime referitoare la fapte de hărţuire şi agresiune sexuală, acestea urmând să nu fie clasate, ci analizate, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.
De asemenea, Guvernul a discutat, în primă lectură, un proiect de hotărâre care prevede că sesizările privind astfel de fapte în mediul de învăţământ să poată fi depuse şi anonim pentru a fi analizate şi soluţionate, în măsura în care conţin indicii referitoare la faptele de hărţuire pe criteriul de sex sau moral.
„Fac referire acum la două proiecte de acte normative care se adresează evenimentelor care au ridicat foarte mult emoţia colectivă în ultima vreme în ceea ce priveşte hărţuirea din mediul universitar. Ei bine, un proiect de hotărâre analizat şi adoptat astăzi, în prima lectură, se referă la aplicabilitatea măsurilor în materie de prevenire şi combatere a hărţuirii şi în sistemul naţional de educaţie, astfel încât în relaţiile dintre profesor şi elev sau student să fie menţinută o cultură a interacţiunii bazată pe respect reciproc şi demnitate şi să fie descurajat fenomenul hărţuirii sexuale”, a precizat Constantin, după şedinţa Executivului, potrivit Agerpres.
El a explicat că „proiectul de act normativ propune modificarea şi completarea metodologiei existente, deja reglementată prin anexă la hotărârea de Guvern nr. 970/2023 privind prevenirea şi combaterea hărţuirii pe criteriul de sex, precum şi a hărţuirii morale la locul de muncă, prin măsuri de prevenţie, consiliere şi sancţionare a comportamentului de acest fel”.
Marcel Ciolacu: Victimele hărțuirii sexuale pot depune sesizări anonime
„Alt subiect cu care eram datori în fața opiniei publice este modificarea legislației pentru protejarea victimelor hărțuirii sexuale. Principala modificare este că victimele acestor agresiuni pot depune și sesizări anonime”, a afirmat prim-ministrul în ședința de Guvern.
Pentru ca sesizarea să poate fi examinată și soluționată, trebuie să conțină indicii referitoare la fapte de hărțuire pe criteriul de sex sau hărțuire morală.
„Venim și cu norme ce permit universităților și altor instituții, inclusiv unităților de învățământ preuniversitar să ia măsuri de descurajare a acestui fenomen”, a mai adăugat Ciolacu.
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat, în 1 august, în şedinţa de Guvern, că se discută despre modificarea legislaţiei, astfel încât toate sesizările privind încălcarea deontologiei universitare să fie analizate rapid, indiferent dacă acestea sunt făcute formal sau anonim.
„Sesizările care vizează fapte cu caracter penal, spre exemplu hărţuirea, vor fi transmise direct la procurori şi la Poliţie”, anunţa ministrul.
„Venim şi cu norme ce permit universităţilor şi altor instituţii, inclusiv unităţilor de învăţământ preuniversitar să ia măsuri de descurajare a acestui fenomen”, a mai transmis premierul.
Se schimbă regulile din universități în ceea ce privește hărțuirea
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat, în 1 august, în şedinţa de Guvern, că se discută despre modificarea legislaţiei, astfel încât toate sesizările privind încălcarea deontologiei universitare să fie analizate rapid, indiferent dacă acestea sunt făcute formal sau anonim.
„Sesizările care vizează fapte cu caracter penal, spre exemplu hărţuirea, vor fi transmise direct la procurori şi la Poliţie”, anunţa ministrul.
Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) condamnă cu fermitate abuzurile din mediul universitar, subliniind importanța creării unui spațiu care să sprijine dezvoltarea atât profesională, cât și personală a studenților.
„Având în vedere evenimentele relatate în spațiul public în ultima perioadă, aducem în față o statistică îngrijorătoare care privește siguranța în mediul universitar din România, dar și un mesaj de încurajare pentru toate victimele abuzului sexual, prin care acestea să fie asigurate că se vor lua măsuri pentru a preveni viitoarele asemenea situații”, se arată într-o postare pe rețelele de socializare.
Multe cazuri de agresiune sexuală trec neraportate, iar, deși statisticile universităților nu arată negativ pe hârtie, realitatea studenților este alta.
Conform raportului realizat de Centrul FILIA, deși din 52 de universități publice, s-au raportat doar 15 cazuri de hărțuire sexuală pe o perioadă de 5 ani (2016-2021), 74% dintre persoanele chestionate consideră că există cazuri de abuz sexual în universitatea lor (raportul integral se găsește pe site-ul centrulfilia.ro).