Sari la conținut

‘Viața mea a fost controlată de sindromul colonului iritabil până când am găsit un tratament miraculos la 66 de ani’

colon
sursa foto: arhiva doctorul zilei
aliment benefic pentru colon

Sindromul colonului iritabil (SII) este o tulburare frecventă care afectează stomacul și intestinele, denumite și tractul gastrointestinal. Simptomele includ crampe, dureri abdominale, balonare, gaze și diaree sau constipație, sau ambele. IBS este o afecțiune cronică pe care va trebui să o gestionați pe termen lung.

Doar un număr mic de persoane cu SII au simptome severe. Unele persoane își pot controla simptomele prin gestionarea dietei, a stilului de viață și a stresului. Simptomele mai severe pot fi tratate cu medicamente și consiliere.

După șase decenii de viață cu o afecțiune supărătoare, Marjorie Bedford a găsit în sfârșit un tratament care i-a învins simptomele SII – ea spune că este ca un miracol.

Când Marjorie a fost diagnosticată cu sindromul colonului iritabil (IBS) la vârsta de 60 de ani, nu a fost un șoc – toată viața ei a avut o „burtă ciudată”.

Crampele la stomac, durerile de cap, pierderea poftei de mâncare și greața au împiedicat-o să își facă planuri cu prietenii, au făcut-o să ezite să iasă în oraș și i-au îngreunat munca în domeniul ospitalității.

Dar diagnosticul ei nu a venit cu o soluție bruscă – dimpotrivă, s-a trezit zi de zi mai stresată și mai neliniștită, căutând răspunsuri și leacuri.

Apoi, în anul în care a împlinit 66 de ani, Marjorie a găsit, în sfârșit, un tratament „miraculos” care a făcut ca traiul cu SII să fie mult mai suportabil – ea spune că acesta i-a „schimbat viața” aproape peste noapte.

40% din populația globală suferă de un fel de tulburare gastrointestinală funcțională

Marjorie nu este singura în lupta ei împotriva sindromului IBS – se estimează că 40% din populația globală suferă de un fel de tulburare gastrointestinală funcțională (FGID).

SII se prezintă la femei de două ori mai des decât la bărbați, iar cele mai frecvente simptome apar sub forma unor dureri de stomac cronice și extreme și a unor mișcări intestinale anormale.

În această lună de conștientizare a SII, Marjorie își împărtășește povestea pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la SII la femei și la sprijinul incredibil pe care l-a primit atunci când a cerut ajutor.

Marjorie Bedford, din Northumberland, a declarat pentru Mirror: „Întotdeauna am crezut că am moștenit „burta ciudată” a tatălui meu.

„Am vorbit cu medici de familie și cu specialiști, dar nimeni nu a vrut sau nu a putut să-i dea un nume până de curând, când mi s-a spus că am IBS”.

În urmă cu aproximativ doi ani, Marjorie s-a trezit că se confruntă mai des cu ” crizele” sale – pe care le descrie ca fiind valuri de boală care pot dura mai multe zile.

Uneori am balonare sau constipație

” Totul a început cu o durere de cap foarte puternică, care duce la letargie extremă și dureri de stomac. Uneori am balonare sau constipație”, a explicat ea.

„Nu prea vreau să fac nimic. Trebuie să mă forțez să zâmbesc oamenilor și să continui ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.”

La fel ca mulți dintre cei care suferă de SII, Marjorie a fost sfătuită să urmeze dieta FODMAP, dar spune că aceasta nu a făcut „absolut nicio diferență”.

„Am avut întotdeauna o dietă variată și sănătoasă, multe fibre și fructe și legume proaspete. Mă plimb zilnic și am făcut yoga de două ori pe săptămână toată viața mea”, a explicat ea.

„Eram la capătul puterilor acum doi ani, când simptomele mele păreau să se agraveze cu fiecare săptămână care venea.

„Medicul meu de familie nu mai vroia să mă vadă, aproape că mă privea în ochi de fiecare dată când mă vizita.

„Cel mai rău moment a fost atunci când medicul meu mi-a spus: „Nu putem face nimic pentru tine”. Nu mai puteam continua așa. A fost atât de debilitant”.

Când Marjorie se afla în cel mai rău moment, a descoperit online rețeaua IBS și a apelat la unul dintre voluntarii acesteia.

„Există atât de multe informații contradictorii, încât poate fi foarte înfricoșător”, a spus Marjorie.

A găsit un tratament miraculos la 66 de ani

„Am vorbit despre stres, anxietate, yoga și respirație profundă, apoi a spus că s-ar putea să am nevoie de niște antidepresive ușoare.

„Așa că, înarmată cu aceste informații, m-am întors la un medic de familie, care s-a dovedit a fi foarte bine informat despre acest subiect, și mi-a prescris antidepresive.

„Nu aveam depresie. Mi s-a spus că pastilele suprimă semnalele pe care creierul le trimite către intestin. A fost absolut fascinant.

„Au fost un succes uriaș pentru mine, e ca un miracol. Am reușit să trec mai multe luni fără un episod.”

În iunie, Marjorie va împlini 67 de ani și este primul an din viața ei în care nu s-a simțit controlată de simptomele SII.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel