Sari la conținut

Vești proaste pentru pensionari! Întârzieri MARI ale pensiei pe luna ianuarie. S-a modificat din nou data

Sursă foto: Romania TV

Plata pensiilor pentru luna ianuarie 2025 a suferit modificări din cauza sărbătorilor și a vacanței pentru angajații instituțiilor implicate. Conform celor mai recente informații, pensionarii care trebuiau să primească pensia pe 1 ianuarie vor înregistra o întârziere semnificativă. Poșta Română și Casa Națională de Pensii au anunțat că poștașii vor distribui pensiile abia începând cu data de 8 ianuarie 2025, datorită perioadei de vacanță și a liberului acordat angajaților până pe 8 ianuarie.

De asemenea, pensionarii nu vor beneficia de indexarea pensiilor promite de Guvern, această creștere fiind amânată pentru a doua jumătate a anului 2025. Așadar, pensionarii vor primi aceeași sumă ca în luna decembrie 2024, fără ajustări, în ciuda promisiunilor anterioare.

Pentru aproximativ 2.500.000 de pensionari care primeau pensia prin poștă, întârzierea în livrare se datorează și programului redus al Poștei Române. Taloanele de pensie vor fi trimise abia pe 3 ianuarie, iar plățile efective vor începe de pe 8 ianuarie, având în vedere vacanțele legale.

Astfel, pensionarii care primesc pensia prin poștă vor trebui să aștepte până pe 8 ianuarie pentru a primi banii, iar în cel mai bun caz, acest lucru se va întâmpla până pe 15 ianuarie, data limită pentru plata pensiilor.

Sursă foto: Playtech

Decizia de amânare a indexării pensiilor

În România, pensiile nu vor suferi creșteri în ianuarie 2025, ci vor rămâne la nivelul stabilit în noiembrie 2024. Astfel, punctul de pensie va rămâne la valoarea de 81 de lei și nu va fi actualizat în funcție de rata inflației, ceea ce va însemna că pensionarii nu vor beneficia de o majorare a pensiilor în prima parte a anului 2025.

Această decizie afectează nu doar pensiile obșnuite, dar și pensiile speciale, care includ pensiile pentru deputați, senatori, personalul aeronautic civil navigant profesionist, membrii Corpului diplomatic consular, cei de la Curtea de Conturi și pensiile militare. Aceste pensii speciale nu vor fi indexate, conform reglementărilor prevăzute în Ordonanța Trenuleț, care a fost publicată în Monitorul Oficial chiar înainte de Anul Nou.

Această măsură de amânare a indexării pensiilor și a pensiilor speciale a generat nemulțumiri, având în vedere că pensionarii se așteptau la ajustări care să țină cont de inflație și de creșterea costurilor vieții.

Premierul Marcel Ciolacu a susținut luni că măsurile din ordonanța trenuleț, prin care s-a amânat indexarea pensiilor până în 2026, ar putea genera resurse financiare fie pentru un sprijin one-off (n.a plată unică) pentru pensiile mici și medii, fie pentru indexarea pensiilor cu rata inflației în a doua parte a anului. La finalul ședinței de Guvern, ministrul de Finanțe a spus că se vor face calcule și vor fi comunicate detalii după 20 ianuarie, dar a avertizat: „nu mai putem să ne permitem derapaje”.

„Am un mesaj special pentru pensionari și pentru românii cu venituri mici. Măsurile pe care le luăm astăzi ne dau încredere că atunci când vom face bugetul de stat în ianuarie vom găsi resursele financiare fie pentru a acorda un sprijin one-off pentru pensiile mici și medii, fie să indexăm pensiile cu rata inflației în a doua parte a anului”, a declarat Marcel Ciolacu.

Matei Ecaterina

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Management Economic din cadrul ASE București. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel