Din cuprinsul articolului
Recalcularea pensiilor. Ministrul Muncii, vești proaste pentru pensionari: care dintre ei vor primi o pensie mică? Va spunem noi totul prin descifrarea afirmațiilor ministrului Bucura Oprescu și pe baza Legii pensiilor.
Noua pensie va fi recalculată pentru cei 4.750.000 de pensionari. Dintre aceștia, peste 3.000.000 vor beneficia de o creștere a pensiilor. Majorarea medie pentru acești 3.000.000 de pensionari este evaluată la 1.000 de lei.
Vești rele pentru aproximativ 1,5 milioane de pensionari. În conformitate cu noul calcul, ei ar fi urmat să încaseze o pensie mai mică. Conform legii, nicio pensie nu poate să scadă. Așadar, unde ar trebui să fie scăderi, statul completează pensia, iar pensionarii vor rămâne cu plata pensiei în numerar.
Newsweek a consemnat care sunt pensionarii care vor primi mai puțini bani în noul calcul. De pildă, cei 1.100.000 de pensionari care beneficiază de pensia sau indemnizația minimă de 1.281 de lei. Nu vor primi bani în plus în noul calcul pentru că majoritatea dintre ei au o vechime în muncă mai mică de 25 de ani și nu beneficiază de sporuri sau puncte de stabilitate.
De asemenea, persoanele care au muncit în condiții grele și speciale în grupa I nu vor primi probabil bani în plus la noul calcul deoarece nu au multe sporuri sau puncte de stabilitate.
Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a declarat indirect că la noul calcul vor beneficia de o pensie majorată doar cei care au lucrat mulți ani. În toate declarațiile pe care le-a oferit presei, ea a ținut să precizeze că noua lege a pensiilor care stă la baza noului calcul acordă bani în plus doar celor care au lucrat mulți ani.
Recalcularea pensiilor. „Noua lege are componente importante care țin de contributivitate și recompensa unei perioade îndelungate în care s-a lucrat. Datorită acestui aspect, pensionarul va avea o creștere semnificativă a pensiei”, a explicat ministrul. Care a completat: „punctele de stabilitate se acordă pentru a recompensa perioadele lungi de cotizare, menținerea în activitate. Punctele de stabilitate se dau pentru perioadele mai lungi de 25 de ani”, a spus ministrul la TV.
Cu alte cuvinte, persoanele care NU au contribuit suficient de mult, de preferat mai mult de 35 de ani, NU vor beneficia de o pensie mare în momentul recalculării pensiei.
„Avem total stagiu de cotizare, compus din stagiu de cotizare contributiv, adică stagiu pentru care a avut vechime în muncă și stagii de contributivitate cu care pensionarul a alimentat bugetul asigurărilor sociale de stat.
„Legea nr. 360/2023 este cea mai ambițioasă reformă a pensiilor din 1966, de când există sistemul public de pensii și asigurări sociale. Aplicarea acestei legi a presupus un efort imens de evaluare dosar-cu-dosar astfel încât de principiile contributivității, echității, solidarității și sustenabilității sistemului de pensii să beneficieze toți pensionarii, începând cu 1 septembrie”, a spus pentru Newsweek.
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…
Pe 8 noiembrie, românii sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, care sunt considerați ocrotitori ai…