Veşti proaste pentru iubitorii de cafea: depăşirea unei anumite cantităţi creşte riscul de deces prematur

Consumul ridicat de cafea – mai mult de patru ceşti pe zi – creşte riscul de deces prematur cu 56%, afirmă cercetătorii americani, al căror studiu a fost publicat de curând în Mayo Clinic Proceedings.

Persoanele care beau cel puţin 28 de ceşti de cafea pe săptămână prezintă un risc de deces prematur mai mare cu 56%, însă această corelaţie este valabilă doar pentru persoanele în vârstă de până la 55 de ani.

Descoperirea a fost făcută pe baza unui studiu de lifestyle realizat în Statele Unite pe un eşantion de 43.727 de persoane, cu vârste cuprinse între 20-87 ani.

Cercetătorii americani sunt de părere că o cantitate prea mare de cafea are implicaţii negative asupra metabolismului, eliminând unele dintre beneficiile cunoscute ale cafelei.

Persoanele care prezintă o „dependenţă genetică de cafea” sunt predispuse cel mai mult la aceste efecte dăunătoare, consideră autorii studiului.

Noul studiu vine în contradicţie cu concluziile altor cercetări ştiinţifice, care au asociat consumul moderat de cafea cu longevitatea.

Aproximativ 2.500 de decese au fost înregistrate pe parcursul celor 16 ani cât a durat acest studiu. Puţin sub o treime dintre decese au fost cauzate de maladii cardiace şi arteriale.

Totodată, voluntarii care beau cafea în cantităţi mari erau mai predispuşi la fumat şi aveau plămâni şi inima mai puţin sănătoase.

Astfel, riscul de deces prematur a fost cu 56% mai mare în rândul participanţilor mai tineri de 55 de ani care beau peste 28 de ceşti de cafea pe săptămână.

Cercetătorii americani nu au reuşit însă să explice motivul pentru care cafeaua nu afectează persoanele vârstnice în acelaşi fel. Cafeaua conţine câteva mii de substanţe chimice care pot avea atât efecte pozitive, cât şi negative asupra sănătăţii.

Câteva studii recente au evidenţiat faptul că această băutură este o sursă majoră de antioxidanţi şi poate reduce procesele inflamatorii şi să stimuleze funcţiile cerebrale.

În acelaşi timp, cafeaua stimulează procesul de sinteză a adrenalinei, inhibă activitatea insulinei, creşte tensiunea sangvină şi creşte concentraţia de homocisteină, o substanţă dăunătoare asociată cu maladiile cardiace şi cu demenţa.

Studiul a fost coordonat de Carl Lavie, medic la Ochsner Medical Center din New Orleans.

Recent Posts

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

11 minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

31 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

51 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Citeste si: