Din cuprinsul articolului
Consiliul European a adoptat noi norme pentru îmbunătățirea siguranței și a calităţii sângelui, țesuturilor și celulelor utilizate în asistența medicală și să faciliteze circulația transfrontalieră a acestor substanțe în UE.
Potrivit Digi 24, noul regulament prevede eliminarea plății pentru donarea de sânge, ca formă de recompensă pentru donatori.
Instituția spune că noul regulament privind substanțele de origine umană (SoHO) va asigura o mai bună protecție a donatorilor și primitorilor, precum și a copiilor născuți în urma reproducerii asistate medical.
Noile norme urmăresc să consolideze cadrul juridic existent, introducând în același timp o flexibilitate mai mare pentru a ține pasul cu evoluțiile științifice și tehnice. În temeiul noului regulament, statele membre pot alege să aplice măsuri mai stricte pentru a-și proteja cetățenii.
Textul adoptat extinde sfera SoHO, incluzând laptele matern uman și microbiota intestinală. Scopul său este, de asemenea, de a adapta legislația UE la exigențele viitorului, prin includerea altor substanțe de origine umană care ar putea fi utilizate la om în viitor și prin permiterea unei flexibilități sporite pentru actualizările viitoare.
Regulamentul acoperă o gamă largă de activități, de la înregistrarea și testarea donatorilor, colectare și prelucrare până la utilizarea la om și monitorizarea rezultatelor clinice ale substanțelor de origine umană.
În temeiul noului regulament, donările de SoHO ar trebui să fie voluntare și neremunerate ca o chestiune de principiu, iar donatorilor nu trebuie să li se ofere stimulente financiare pentru a dona.
Donatorii vii pot primi compensații sau rambursări, după caz, în conformitate cu legislația națională. Regulamentul prevede și un sistem de alerte rapide pentru a face față incidentelor sau reacțiilor grave care pot prezenta un risc pentru primitori sau donatori.
Statele membre ar trebui, de asemenea, să depună eforturi rezonabile pentru a asigura aprovizionarea suficientă, adecvată și rezilientă cu SoHO critice în țările lor, inclusiv prin elaborarea de planuri naționale de urgență, care să cuprindă măsuri pentru a răspunde deficitelor critice. Regulamentul urmează să fie semnat acum de Consiliu și de Parlamentul European.
Regulamentul va intra în vigoare după publicarea în Jurnalul Oficial al UE.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…