Din cuprinsul articolului
SIDA (sindromul imunodeficienţei umane dobândite) este o boală provocată de infecţia cu virusul HIV. În prezent, omenirea dispune de mijloace puternice pentru prevenirea infecţiei şi pentru tratamentul pacienţilor infectaţi.
UNAIDS, o agenţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), a transmis că SIDA poate fi eradicată în doar câţiva ani, până în 2030, la nivel mondial dacă guvernele statelor dau dovadă de voinţă politică pentru a investi în măsuri de prevenţie şi în tratament nediscriminatoriu.
În 2022, circa 39 de milioane de persoane trăiau cu HIV la nivel mondial. Fără tratament, infecţia cu HIV poate evolua în SIDA.
“Avem o soluţie dacă îi urmăm pe liderii statelor care au luat decizia politică de a-i pune pe oameni pe primul loc şi de a investi în programe de prevenire şi de tratament pentru HIV, bazate pe ddovezi ştiinţifice”, arată un raport al UNAIDS, citat de Reuters.
O măsură eficace în lupta cu HIV este şi adoptarea de reglementări care să împiedice discriminarea şi să implice reţelele comunitare. Astfel de decizii sunt necesare pentru că, în multe state, pacienţii cu HIV se lovesc de discriminare şi violenţă.
Cele mai mari progrese au fost realizate în unele state din estul şi sudul Africii, care au investit sume importante în bătălia cu HIV, iar numărul de noi infecţii s-a redus cu 57% faţă de 2010. În schimb, numărul de noi infecţii cu HIV a crescut în Europa de Est, Asia Centrală, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, potrivit sursei citate de News.ro.
Creşterea numărului de infecţii în aceste regiuni a fost favorizată de lipsa serviciilor de prevenţie pentru populaţiile marginalizate, de barierele ridicate din cauza legislaţiei punitive şi de discriminarea socială. Anul trecut, 1,3 milioane de persoane s-au infectat cu HIV şi circa 630.000 de persoane cu SIDA au decedat.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…