Sari la conținut

Vești bune! Românii care primesc 5 zile în plus de concediu. Angajatorul va fi obligat să acorde

concediu anual
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
concediu prea scurt

Unii români primesc 5 zile în plus de concediu, potrivit unei noi legi promulgate astăzi de preşedintele Klaus Iohannis. Angajatorul va fi obligat să acorde zile libere pentru situaţii neprevăzute şi concediu pentru îngrijirea unei rude.

De toate acestea, dar şi de alte drepturi suplimentare vor putea beneficia salariaţii. Noul Cod al Muncii a suferit modificări, iar legea a fost promulgată azi de preşedintele Klaus Iohannis.

În legea aprobată astăzi sunt prevăzute mai multe drepturi suplimentare pentru salariaţi, printre care acela de a li se acorda un concediu în vederea oferirii de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieşte în aceeaşi gospodărie.

În ce situații se acordă zile libere în plus

Angajaţii nu trebuie să facă altceva decât să întrunească anumite condiţii. Spre exemplu, pentru a beneficia de cele 5 zile de muncă la domiciliu, funcționarii publici trebuie să aibă copii mai mici de 11 ani, rude în îngrijire sau o stare de sănătate incompatibilă cu deplasarea la locul de muncă.

Salariaţii vor avea şi dreptul de a cere trecerea pe un post vacant ce asigură condiţii de muncă mai bune, dacă li s-a încheiat perioada de probă şi salariatul are o vechime de cel puţin jumătate de an la acelaşi angajator. Angajatorul, în acest caz, e obligat să răspundă în termen de 30 de zile.

Legea mai prevede că funcţionarii publici pot lucra în regim de telemuncă.

În plus, angajatorul va fi obligat să acorde, la solicitarea angajatului, un număr de cinci zile lucrătoare într-un an drept concediu de îngrijire a rudelor sau apropiaților din aceeași gospodărie și care au nevoie de asistență. Acest concediu nu va fi inclus în concediul de odihnă anual şi va fi considerat vechime în muncă.

Obligaţia angajatorului de a acorda concediu paternal

Neacordarea concediului de îngrijitor salariaţilor care îndeplinesc condiţiile va fi sancţionată cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei. Prin derogare de la lege, persoanele care beneficiază de concediul de îngrijitor sunt asigurate, pe această perioadă, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuţiei, au mai stabilit parlamentarii.

Salariatul are dreptul de a absenta cel mult 10 zile lucrătoare de la locul de muncă în situaţii neprevăzute, determinate de o situaţie de urgenţă familială cauzată de boală sau de accident, care fac indispensabilă prezenţa imediată a salariatului, cu condiţia ca acesta să informeze angajatorul în prealabil şi să recupereze perioada absentată.

O altă prevedere nou introdusă se referă la obligaţia angajatorului de a acorda concediu paternal la solicitarea scrisă a salariatului, acordarea concediului paternal nefiind condiţionată de perioada de activitate prestată sau de vechimea în muncă a salariatului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel