Sari la conținut

Vești bune pentru românii care au boala Crohn. Prima terapie cu celulă stem, disponibilă și la no în țară

aciditete gastrica
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei
noi substanțe care pot trata aciditatea gastrică

Din cuprinsul articolului

Darvadstrocel este prima terapie cu celule stem aprobată pentru tratamentul fistulelor anale la pacienții adulți cu boala Crohn. Terapia este dezvoltată de către compania Takeda și a primit autorizarea Agenției Europene a Medicamentului în luna martie 2018. La mai bine de 2 ani de la autorizare, terapia acum este disponibilă și în România si primul pacient este tratat cu darvadstrocel.

Această realizare este rezultatul colaborării multidisciplinare între Spitalul Universitar de Urgență București și Institutul Clinic Fundeni, cu aportul Prof. Dr. Gastroenterologie Lucian Negreanu, Prof. Dr. Gastroenterologie Mircea Diculescu și a Asis. Univ. Chirurgie Dr. George Pariza, care a efectuat cu succes intervenția chirurgicala.

Cum se administrează terapia

Boala Crohn este o afecțiune cronică inflamatorie a tractului gastrointestinal. Fistulele perianale (comunicări între intestinul gros și piele) sunt o complicație debilitantă care afectează semnificativ calitatea vieții. În ciuda progreselor în managementul bolii Crohn, aceste fistule perianale rămân o provocare medicală și chirurgicală continuă.

“Darvadstrocel este prima terapie cu celule stem aprobată în UE pentru tratamentul pacienților cu fistule perianale. Odată ce un pacient este eligibil pentru tratament, darvadstrocelul este comandat și livrat corespunzător, având în vedere perioada de valabilitate de 72 de ore.

Administrarea darvadstrocelului se face printr-o procedură chirurgicală minim invazivă și are loc în centrele de excelență, de către medici specialiști cu experiență în diagnosticul și tratamentul fistulelor perianale complexe din Boala Crohn”, a declarat Todor Kesimov, director interimar TAKEDA Romania.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel