Din cuprinsul articolului
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, explică mecanismul noii recalculări a pensiilor care va avea loc la începutul anului viitor.
Astfel, în ce priveşte cea de-a doua recalculare a pensiilor, care va avea loc în luna martie din 2025, Simona Bucura-Oprescu a declarat la ROMÂNIA TV că acest proces va fi unul mult simplificat, comparativ cu cel de luna trecută, când s-au înregistrat o serie de erori la casele de pensii.
Ce documente sunt necesare pentru recalculare?
„Daca pensionarii au dus documente care releva faptul ca au avut venituri nepermanente la momentul cand s-a depus dosarul de pensionare, de acele documente duse deja se tine cont. Pe perioada procesului de revaluare colegii nostri au introdus si acele date, urmand sa le valorificam acum, dupa 1 ianuarie.
Daca pensionarii sau pensionabilii au muncit dupa 2001, nu este nevoie sa aduca niciun document. Spun asta pentru ca aflu ca inca mai exista pensionari care se intereseaza si de aceste documente.
Pentru pensionarii care au muncit pana in 2001, angajatorii trebuie sa elibereze adeverintele in termen de 60 de zile de la cerere. Daca nu o fac, angajatii sau fostii angajati se pot adresa inspectoratului de munca.
Esential este ca legea 360 recunoaste veniturile nepermanente pentru a fi luate in calcul la pensie.”, a explicat ministra.
Întrebată ce creşteri mai pot aştepta pensionarii în 2025, Simona Bucura-Oprescu a vorbit despre indexarea care, prin noua lege, va fi aplicată în fiiecare an, la data de 1 ianuarie.
„Indexarea este conform articolului din lege. Noutatea este ca legea prevede ca pensiile se majoreaza anual in ianuarie cu inflatia plus 50% din diferenta salariului brut mediu pe economie. Noi am primit deja datele de la INS si deja se lucreaza la calculele pentru indexarea din 2025.”, a spus Bucura-Oprescu.